Ideális helyszínen a békési tornaterem

2017. június 30. 12:08 | Busi Ottó

 

Igazi kompromisszumként, a békési Fáy utcai zöldövezetet megőrizve a jelenlegi jégpálya helyére kerülhet a gyerekek új, mintegy 200 nézőt befogadó sport munkacsarnoka.

Eredményes konzultációk után, a lakosoktól érkezett jelzéseket és javaslatokat értékelve megfontolva és jórészt megfogadva, módosította az új tornaterem eredeti helyszínét az békési önkormányzat. 2017. június 29-én a pénzügyi bizottság, majd azt követően a képviselő – testület is tárgyalja a javaslatot.

A terület jelenleg 100 gépjárműnek biztosít parkolást. A tornaterem építésével egy időben új parkolókat alakítanak ki, így a beruházásnak köszönhetően bővül a környék parkoló kapacitása, ami szintén nem érintené a zöld területeket. Mindez piaci napokon enyhíti a parkolási gondokat. A kivitelezés nem rontja a város összképét, nem érinti a Fáy utcai ligetet és a játszóteret sem. Az utca zöld környezetét továbbra is megőrzik. A két beadott pályázat, így a „Zöld Város” és a „Zöld Folyosó” is ezt a célt szolgálja. Elképzelések szerint az egész Élővíz-csatorna mentén partrendezés és kotrás valósulna meg, továbbá pihenőhelyek lennének kialakítva, valamint sétányt alakítanak ki, amennyiben nyer a projekt.
A tornaterem, ezzel az elhelyezéssel a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és a Szegedi Kis István Református Gimnázium és Általános Iskola tanulói számára is könnyen elérhetővé válik. A lakók, aki a zöld területet féltették is megnyugodhatnak így. A tornaterem tehát a piac mellett található városi tulajdonú aszfaltozott parkoló-jégpályán kapna helyet, így a fás-füves részt nem érintené a beruházás.

A délelőtti testnevelési órák megtartása mellett a tornaterem munkacsarnokká válik, délután helyszínt biztosít a város az utánpótlás képzés megrendezéséhez. A városi sportszervezetek fellélegezhetnek. Délután például a kézilabda, a kosárlabda, az asztalitenisz, a tömegsport kedvtelőinek már könnyebb lesz edzési időpontokat találniuk városban.

Mint arról már korábban is hírt adott az önkormányzat, a fejlesztés állami támogatásból, önerő nélkül fog megvalósulni. A mérlegeléskor fő szempont volt az is, hogy a terület önkormányzati tulajdonba legyen. A Nemzeti Sportközpont, mint kivitelező a testületi jóváhagyást követően kezdi meg a helyszín felmérését. A végső döntést az említett szervezet szakemberei hozzák meg, az önkormányzat csak javaslattal él a helyszínt illetően.

További programok »

FEL