Huszonkilenc nap a rajtig

2016. július 7. 17:14 | behir.hu

Egy hónap múlva kezdődnek Rióban a nyári olimpiai játékok! Békéscsabát négy versenyző képviselheti a világ legnagyobb seregszemléjén. A sportolók csütörtökön letetették az olimpiai fogadalmat.

Baji Balázs gátfutó jelenleg Amszterdamban az Európa-bajnokságon szerepel, amely szintén fontos állomás a felkészülésben. A békési megyeszékhelyet idén négy sportoló, három atléta és egy úszó képviseli majd Brazíliában.

- Összességében azt várjuk, hogy helyt álljanak a sportolóink. Nem feltétlenül a győzelem a lényeg, hanem a tisztes helytállás és az, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból. Egy sportoló nem mindig tud a legmagasabb szinten teljesíteni, bár a csabai versenyzők eredményein látjuk, hogy van bennük kurázsi és lehetőség – fogalmazott dr. Ferenczi Attila tanácsnok, az atlétikai klub elnöke.

A várost legnagyobb létszámban az atlétika képviseli, hiszen az említett Baji Balázs mellett a súlylökő Márton Anita és a gyalogló Kovács Barbara révén London után újra hárman viszik az egyesület jó hírét az ötkarikás játékokon.

- Baji Balázsnak és Márton Anitának az első olimpiája volt és tét nélkül szerepeltek, velük együtt Madarász Viktória volt ott. Most a klub újra három versenyzőt prezentál a riói olimpiára. Nagy öröm számunkra, lázban égünk, terveink is vannak az olimpiai versenyek alkalmával, hogy akár szurkolói zónát alakítsunk ki a Csabagyöngyénél – emelte ki Czeglédi Katalin, a KOPP Békéscsabai Atlétikai Club marketingvezetője.

Az atléták mellett Bohus Richárd úszó lesz ott a mezőnyben, aki jelenleg Sierra Nevadában edzőtáborozik. A Magyar Olimpiai Bizottság Közgyűlésén elfogadta a magyar csapat összetételét, amelyet Borkai Zsolt elnök vezet majd. A játékokon induló sportolók csütörtökön letették fogadalmukat. A csabaiakat Kovács Barbara képviselte. A gyalogló elmondása szerint társain még nem érezte a versenydrukkot, de ez még normális, még több edzőtábor is vár az olimpikonokra. 

- Izgalmas volt, mert vártam, hogy mi lesz a menete. Több műsor volt, előadókat hívtak, pedig azt hittem, hogy csak a fogadalomtétel lesz. Érdekes volt, élveztük, szerintem nagyon jó hangulata volt – tette hozzá az első olimpiájára készülő versenyző.

A fogadalomtétel szövegét két öttusázó, az ifjúsági olimpiai ezüstérmes Földházi Zsófia és a londoni játékokon harmadik Marosi Ádám mondta el a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen. A megnyitón a magyar zászlót London kardvívó bajnoka, Szilágyi Áron viszi majd. Az augusztusi játékokon a jelenlegi állás szerint húsz sportágban 162 magyar sportoló indulhat.
 

FEL