Huszonegy Android-alkalmazás, mellyel kiforgathatják a vagyonából

2020. január 27. 07:47 | behir

A Sophos kutatói 21 olyan veszélyes alkalmazásra figyelmeztették az Android-felhasználókat, amelyek több tízezer forinttal rövidíthetik meg a figyelmetlen feliratkozókat.

Egy új kutatás alapján az Android-felhasználóknak érdemes odafigyelniük, hogy mit töltenek le, mert egy-egy rossz gombnyomásnak súlyos következményei lehetnek – írjta a Mirror.

A Sophos kutatói által kiemelt alkalmazások hatalmas összegeket számítanak fel a felhasználónak, ha azok nem törlik előfizetésüket még azelőtt, hogy a rövid, ingyenes próbaverzió ideje lejár.

Aggasztó módon az applikációkat – melyek gyakran heti vagy havi előfizetői díjat számolnak fel éves helyett – már közel 600 millióan töltötték le.

Az eredményekről szóló blogban a Sophos kutatója, Jagadeesh Chandraiah azt írta: az összeg alacsonynak tűnik, így a felhasználókat  valószínűleg az elején nem sokkolja a levonás a számlájukról, de a rövid időközönként felszámított díj végül komoly fejfájást okozhat.

Hozzátette: az egyik alkalmazás hetente 8,99 eurós (háromezer forint), vagy havonta 23,99 eurós (nyolcezer forint) előfizetési díjat ajánlott, amely a heti teljesítéssel (52 héttel) számolva évente 467,48 euróra (157 ezer forint), míg a havi díjlevonással 287,88 (96 ezer forint) euróra jön ki.

Sok esetben az ingyenes próbaverzió feltételeinek elfogadása után az applikáció eltávolítása nem eredményezi a fizetési kötelezettség megszűnését. A kutatók szerint egyes üzemeltetők megkövetelik, hogy a felhasználó egy speciális e-mailt küldjön, vagy bonyolult utasításokat kövessen az ingyenes próbaverzió lezárásához, és ha ezt nem teszi meg, akkor a korábban megjelölt heti vagy havi díjat felszámítja a cég.

A veszélyes alkalmazások listája: Astrofun, Easysnap, VCUT, Face X Play, Fortunemirror, Filmigo, GO Keyboard, GO Keyboard Lite, GO SMS Pro, GO Recorder, GO Security, Z Camera, Master Recorder, S Photo Editor, Wonder Video, Clipvue, Filmix, Photo Recovery & Video Recovery, ScreenRecorder, V Recorder, V Recorder Lite.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Világ

Világrekorddal zárult a parlagi sasok idei költési szezonja

Az idei évben azonban igazi szenzációra bukkantak a kutatók, ugyanis a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában négy egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazákban. A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de négy fióka sikeres kirepülését eddig még sohasem sikerült bizonyítani.
2021. augusztus 3. 09:12
FEL