Húsz év után újra felbukkantak batlák Dévaványa térségében

2020. augusztus 23. 07:35 | behir

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén már két évtizede nem vendégeskedtek batlák. A közelmúltban azonban ismét felbukkant néhány példány a Réhely közelében kialakult belvízfoltokon.

A kiadós esőzések után nagyméretű vízállások alakultak ki a mélyedésekben és az egykori Betrettyó-érmaradványokban - írja a Körös-Maros Nemzeti Park hivatalos oldala. A vízállásokon népes madárseregek jelentek meg, több száz nyári lúd, tőkés réce, dankasirály és pajzsoscankó tartózkodott a területen, és a bíbicek is előszeretettel fürdőztek a sekély vizekben. A víz szélén egy alkalommal a szakemberek nagy örömére négy batlát is felfedeztek, melyek szorgosan kutattak táplálék után. A batlák kedvelt tápláléka a pióca, amely leginkább az ilyen sötét típusú, sekély vizekben fordul elő.

 

(Fotó: Szél Antal)

(Fotó: Szél Antal)

 

Dévaványa térségében már húsz éve nem láttak batlákat, de a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül két helyen is költenek. A Biharugrai-halastavakon már évek óta fészkelnek, a Gácsháti-halastavakon pedig idén jelentek meg először költőfajként.

További programok »

FEL