Húsz év fegyházra ítélték a sarkadkeresztúri nagymamáját megölő nőt

2019. április 12. 06:34 | Kovács Andrea

Húsz év szabadságvesztésre ítélte a Gyulai Törvényszék azt a tiszakécskei nőt, aki 2017 november elején megölte nagymamáját Sarkadkeresztúron. A nő az előkészítő ülésen nem ismerte be, hogy előre kitervelte tettét és azt sem, hogy az ellopott ékszereket értékesíteni akarta. A bíró a különös kegyetlenséggel elkövettet emberölés és kifosztás miatt ítélte el a nagymamájára baltával többször is lesújtó, most 37 éves nőt.

 

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, 2017. novemberében egy 81 éves sarkadkeresztúri nőt ölt meg saját unokája. A nagymama eltűnésről a rokonok értesítették a rendőrséget: az idős nő holtestét végül az udvaron elrejtve találták meg. A sarkadi rendőrök az ellentmondásokba keveredett 35 éves tiszakécskei nőt kihallgatták és emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, majd letartóztatták. A Békés Megyei Főügyészség a letartóztatott nő ellen előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt emelt vádat 2019 februárjában. A főügyészség a vádlottal szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a bíróság állapítsa meg, legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra, illetőleg tiltsa el a közügyek gyakorlásától is.

 

Dr. Márk György főügyészségi ügyész ismertette a vádirati tényállást Fotó: Fazekas Róbert

 

Az eljárás a Gyulai Törvényszék előtt csütörtökön az előkészítő üléssel folytatódott, ahol dr. Márk György főügyészségi ügyész ismertette a vádirati tényállást, miszerint M. M.  2017. november 9-én azért kereste fel Sarkadkeresztúron élő nagymamáját,  hogy kölcsönt kérjen tőle. A 81 éves nő elutasító volt vele, össze is vesztek. A vádlott kiment az udvarra dohányozni és a szerszámok közül kinézett egy baltát, hogy azzal vessen véget nagymamája életének, de akkor meggondolta magát. Ezt követően hajnalig vitáztak, majd  másnap reggel M. Márta a kabátja alá rejtett baltával a lakóház konyhájába ment és amikor az ott tartózkodó sértett hátat fordított neki, a baltával két alkalommal a sértett koponyájának hátsó részére sújtott. Az ütések következtében a sértett összeesett és a jobboldalán feküdve hörgő hangokat adott ki. A vádlott a nagymamája hörgését körülbelül 15 percig a szomszédos szobában dohányozva hallgatta, majd visszament a konyhai részbe és a baltával még legalább 5 alkalommal  fejen ütötte a sértettet. Ennek következtében a 81 éves nő az életét vesztette.

 

M.Mónika a tárgyalás előtt Fotó: Fazekas Róbert

 

Ezt követően M.M. levette a nagymamájáról ékszereit, a holttestet betakarta egy kabáttal, és az udvarról behozott szelektív hulladékgyűjtő-tárolóba rejtette, amit kivitt a melléképületbe. Az ékszerek mellett egyéb dolgokat: például lekvárt és a nagymama laptopját is táskájába tette, több mint 300 ezer forint értékben. Ezt követően alaposan kitakarított, majd távozni készült. Időközben a sértett másik unokája – mivel telefonon nem tudta elérni nagymamáját – megkérte a szomszédot, hogy nézzen szét. A távozni készülő vádlott nem tudott ésszerű magyarázatot adni a sértett hollétéről, ezért a helyszínre érkező hozzátartozók értesítették a rendőrséget.

 

Dr. Mázor Róbert bíró Fotó: Fazekas Róbert

 

A Gyulai Törvényszéken dr. Mázor Róbert bíró szembesítette a vádlottat a korábbi vallomásával. M. M. most tagadta, hogy előre kitervelte volna az emberölést és azt, hogy az aranyékszereket értékesíteni szerette volna. Azzal védekezett, hogy alkoholos befolyásoltság alatt állt, amelyről korábban nem esett szó. A bíró kérdésére, miszerint miért nem segített akkor, amikor az első ütések következtében nagymamája földre esett és hallotta hörögni, azt válaszolta: úgy állapította meg, hogy az idős nő már menthetetlen és véget akart vetni a szenvedésének. A vádlott azt is elmondta: megbánta azt, amit tett, de a gyerekkorban elszenvedett sérelmek és a válása után nagyon rossz lelki állapotba került, nagymamája pedig olyan dolgokat vágott a fejéhez, amelyekkel feldühítette. Miután a 81 éves nő még hajnalban is sértegette, nem bírta tovább és ez vezetett a végzetes cselekmény elkövetéséhez. Azt nem tudta megmondani, hogy miért tette el az ékszereket és egyéb tárgyakat a táskájába, de állította, hogy nem akarta pénzzé tenni azokat, hiszen neki a gazdagság nem anyagiakban mérendő.

A bíró, mivel a vádlott nem ismerte el a vádirati tényállást, az előkészítő ülést követően tárgyalást rendelt el. A bíróság bűnösnek mondta ki a nőt különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntettében. A bíróság ezért 20 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, és a közügyek gyakorlásától 10 évre eltiltotta. Továbbá kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült 637 950 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tárgyaláson a vádlott megbánta tettét. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, a bűnösségre is kiterjedő és feltáró jellegű beismerő vallomását. Súlyosbító körülményként vette figyelembe a gátlástalan, idős és közeli hozzátartozó sérelmére történt elkövetést, az élet elleni bűncselekmények elszaporodottságát, a helyi közösségben kiváltott felháborodást.

 

Dr. Patócs Nikolett védőügyvéd Fotó: Fazekas Róbert

 

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője enyhítésért fellebbez, míg az ügyész három napot fenntart az esetleges fellebbezési nyilatkozat megtételére. Az ügyben végleges ítéletet a Szegedi Ítélőtáblán hoznak majd.

További programok »

FEL