Húsvétkor eléri csúcspontját a Lyridák meteorzápor

2019. április 21. 13:55 | behir

A következő napokban érdemes lesz estenként az eget kémlelnünk, ugyanis április 22-én éri el a Lyridák meteorraj a maximumát. A különleges égi jelenségben leginkább az északi féltekén élők gyönyörködhetnek majd – olvasható az Iflscience.com tudományos portálon.

Ez a meteorraj az augusztusi Perseidákhoz képest kevésbé élénk és látványos, de az egyik legrégebben feljegyzett raj. Az előrejelzések szerint óránként maximum 20 hullócsillagot észlelhetünk majd. Az idén a hold erőteljes fénye (április 19-én volt telihold) is nehezítheti a megfigyelést felhőtlen égbolt esetén is.

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj. A kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben úgy írtak róla feljegyzéseikben, mint a „csillagok csapadékáról”.

A Lyridák nevüket a Lyra csillagképről kapták, amelynek irányából érkeznek. De mivel a radiáns már magasan jár az égen, ezért becsapódásukkor az égbolt bármely pontján feltűnhetnek.

A raj úgynevezett „szülő égitestje” a Thatcher-üstökös, amelynek sűrűbb törmelékfelhőjével mintegy hatvan évente találkozik Földünk. Az ilyen „találkozások” alkalmával kiugró aktivitást mutat a meteorraj. Legutóbb 1982-ben történt ilyen kitörés, akkor óránként majdnem száz hullócsillagot figyeltek meg.

A raj meteorjai átlagosan 49 kilométer per szekundum sebességgel csapódnak be bolygónk légkörébe, és miközben elégnek, hosszú csóvát húznak maguk után.

Ha április 22-én éjszaka csillagles mellett döntenénk, mindenképp keressünk olyan helyet, ahol alacsony a fényszennyezés, és számoljunk azzal, hogy 20-30 perc szükséges ahhoz, hogy szemünk alkalmazkodjon a gyengébb fényviszonyokhoz.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Világ

Átlátható keresőmotort követel az EU a Google-től

Az Európai Bizottság arra szólította fel hétfőn a Google-t, hogy az uniós jogszabályoknak megfelelően tegye átláthatóvá keresőprogramja működési elvét a keresési találatok sorrendjének meghatározása terén; különben az amerikai internetes szolgáltató szankciók bevezetésével nézhet szembe.
2021. július 26. 19:05
FEL