Hungarikumok Gyűjteménye – Békés vármegye értékei

2023. március 9. 07:24 | behir.hu

Békés Vármegye Önkormányzata "Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében" című pályázata támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

A projekt célja a települések, a térségek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése Békés vármegyében. Egyrészt, hogy tudatosabbá váljanak a helyi és térségi közösségek, elterjedjen az öngondoskodó képesség, másrészt, hogy ez a képesség kitüntetett szereppel bírjon a társadalmi konfliktusok megoldásában, a településhez, a térséghez való kötődés erősítésében, így a társadalmi kohézió és a társadalmi befogadás biztos alapja legyen.

A helyi identitás erősítéséhez elengedhetetlen azoknak a természeti-, építészeti-, kulturális- és gasztronómiai kincseknek a jelenléte, amelyek a helyiek életében alapvetően meghatározzák a településükhöz, illetve a közösségükhöz való tartozást. Ezért fontos, hogy minden Békés vármegyei településen megalakuljon a települési értéktár. Ennek érdekében Békés Vármegye Önkormányzata felvette a kapcsolatot azokkal a hagyományőrzőkkel, civil szervezetekkel, illetve a településeken élő szépkorúakkal, akik helyismeretükkel, a településekhez kapcsolódó személyes és közösségi élményeikkel támogathatják a helyi értékek felkutatását, egyben vállalják ezen értékek folyamatos ápolását, megismertetését és továbbörökítését is.

Ennek érdekében Békés vármegyében 2022-ben huszonhárom településen a települések vezetőivel, helyi civil szervezetekkel, és művelődési szakemberekkel előadásokat szervezett a projektvezető.

A szakmai beszélgetéseken közel fél ezren vettek részt, ezek az értékgyűjtés jelentőségével, a hagyományaink ápolásának fontosságával, az értéktárak működésével kapcsolatos tapasztalatátadásról szóltak.

Cél, hogy a vármegye minden települése kapcsolódjon be az értékgyűjtési mozgalomba, hiszen a közösségépítés egyik fontos pillére, hogy megismerjük mind a helyi, mind a vármegyei értékeinket és tovább örökítsük ezeket a fiatalabb generációk számára.

A projekt azonosítószáma: TOP-5.3.2-17-BS1-2018-00001

További információ: https://www.bekesmegye.hu/hagyomany-ertek-kozosseg-bekes-megyeben/

További programok »

FEL