HPV: Ősztől már a fiúkat is olthatnák

2019. június 20. 06:48 | behir

A lányok és fiúk HPV elleni együttes oltásának bevezetése népegészségügyi szempontból kifejezetten fontos.

Ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már az ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert – az opcionális rész lehívásával – az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben – közölte a Világgazdasággal az MSD Pharma Hungary.

A közbeszerzési eljárás szerint a gyógyszergyártó 3,4 milliárd forint értékben 120 ezer vakcinát biztosít, valamint 2020 márciusáig opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot a tizenkét évesek humán papillomavírus elleni védőoltásához.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a kormány kiterjesztené a fiúkra is a HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében – erről még januárban beszélt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Pontosabb dátumot nem jelölt meg lapunk érdeklődésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma, csak annyit közölt, hogy a tárca jelenleg is vizsgálja az oltás bevezetésének lehetséges időpontját.

A lányok és fiúk HPV elleni együttes oltásának bevezetése népegészségügyi szempontból kifejezetten fontos, a vírus ugyanis nem csak méhnyakrákot okoz, és nem csak a nőkre veszélyes – mondta a Világgazdaságnak Dániel Andrea, az MSD orvos igazgatója. A HPV által okozott rákos megbetegedések csaknem 30 százaléka a férfiakat érinti, és egyéb igen kellemetlen és súlyos betegséget okozhat, például nemi szervi szemölcsöket vagy végbélnyílás körüli rákot. A fiúkat tehát két okból is érdemes oltani: a saját védelmük és a nők védelme érdekében – tette hozzá az orvos igazgató.

Forrás: Világgazdaság

 

 

További programok »

FEL