Hornung Ágnes: Újabb elemmel bővül a családtámogatási rendszer

2023. november 27. 14:32 | behir.hu

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádióban beszélt a családtámogatási rendszerről.

Hornung Ágnes emlékeztetett, hogy 2010 óta épül Magyarországon az átfogó családtámogatási rendszer. Az intézkedéseknek eddig három fő pillére volt: az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a döntési szabadság a munka, illetve a magánélet között. A már meghozott több mint harminc intézkedés nagyobb része ebbe a három pillérbe tartozott. Hozzátette: az otthonteremtési támogatás – Európa legnagyobb ilyen programja – 2024 januárjától tovább bővül.

– Az elmúlt 13 évben a kormány a családok anyagi biztonságát tudta a legjobban erősíteni, az intézkedések - mint például a családi adókedvezmény - többsége erre fókuszált. A döntési szabadságot erősítő intézkedés például a bölcsődei infrastruktúra fejlesztését jelenti, és ezzel az volt a cél, hogy azok a szülők, akik visszatértek volna a munka világába, ezt szabadon megtehessék – mondta Hornung Ágnes. Hozzátette: a családtámogatási rendszert minden évben felülvizsgálja a kormány, és a pillérek most kiegészülnek a testi, lelki és szellemi egészséggel.

Az államtitkkár a családokat érintő problémák közül kiemelte, hogy ma a fiataloknak nehéz párt találni, az emberek a digitális világhoz kénytelenek adaptálódni, az idősek között pedig jóval nagyobb számban fordul elő a demencia, mint korábban.

– Ezek mind olyan intézkedések, amelyek jobbá tehetik az emberek életét. Ha mind testileg, mind szellemileg, mind lelkileg jól vagyunk, akkor az a családok érdekét szolgálja rövid távon is, de a fő eredményük hosszú távon tud megmutatkozni – fogalmazott a politikus. Szólt arról is, hogy jelenleg kidolgozás alatt állnak a negyedik, átfogó és komplex pillérhez tartozó javaslatok, amelyekkel mind a családokat, mind a fiatalokat, mind pedig az időseket segítenék.

További programok »

Itthon

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke lett a kormánypártok államfőjelöltje

Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. A 67 éves jogász a február elején lemondott Novák Katalint követheti köztársasági elnökként.
14:33
FEL