Honvédelem a középpontban: Ismét elindult a Bátrak Ligája versenysorozat

2019. március 2. 07:29 | behir

A Honvédelmi Sportszövetség kezdeményezése második éve indul el, az első idei helyszín Gyula volt.     A határon túli magyar és az anyaországi diákokat is összeköti az a sportrendezvény-sorozat, melyet a Honvédelmi Sportszövetség indított útjára tavaly. A…

A Honvédelmi Sportszövetség kezdeményezése második éve indul el, az első idei helyszín Gyula volt.

 

 

A határon túli magyar és az anyaországi diákokat is összeköti az a sportrendezvény-sorozat, melyet a Honvédelmi Sportszövetség indított útjára tavaly. A programokat azokon a településeken rendezik meg, amelyek közel fekszenek a magyar határhoz, így a két ország fiataljai közösen próbálhatják ki a több részből álló akadálypályát, vívó és evező eszközöket, a lövészetet, falmászást. A programelemek többsége valamilyen módon kapcsolódik a honvédelemhez. A program része a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó Rákóczi Kupa, melyben a diákok tematikus vetélkedőkön vehetnek részt.

A rendezvényen Simicskó István kormánybiztos, a két éve létrehozott Honvédelmi Sportszövetség elnöke hangsúlyozta: céljuk, hogy a diákok felkészültebbé váljanak, szavai szerint ugyanis az élet nehézségeinek leküzdéséhez fizikai állóképességre is szükség van. Hozzátette: a kormány igyekszik megteremteni ennek feltételeit, részben a sporttámogatások, beruházások révén és a hasonló rendezvények támogatásával, illetve szót ejtett arról, hogy minden járásban létrehoznak majd honvédelmi sportközpontokat. Jelzésértékűnek nevezte a Bátrak Ligáját, amelybe a határon túli magyar diákságot is bevonták.

A nemzeti identitást nem csak a közös nyelv, történelem és kultúra határozza meg, hanem a sport is – erről már a nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszélt. Potápi Árpád úgy fogalmazott, hogy a sport kiugrási lehetőséget jelent, ugyanakkor a nemzeti identitást erősítő és nemzetformáló tényezőként is felfogható.

A Bátrak Ligája programsorozat hét állomásból áll, ahonnan a legjobb csapatok egy budapesti döntőbe juthatnak tovább.

További programok »

FEL