Hőkamerával felszerelt drón segíti a Körös Mentőcsoport munkáját

2017. január 22. 12:06 | Mikó Melinda

Többek között a katasztrófa sújtotta területek légi felderítésében, eltűnt személyek keresésében segíti a mentőcsoport munkáját az új drón.

A két héttel ezelőtti viharos és extrém fagyos időjárás miatt elhalasztott drónos gyakorlatot pótolták ezen a hétvégén a Körös Mentőcsoport tagjai. Egy olyan speciális eszközt teszteltek, ami komoly segítségükre lehet eltűnt személyek felkutatásában. A mentőcsoport eszköztára 2016. decemberében egy FLIR VUE hőkamerával felszerelt DJI Phanton 3 professional drónnal bővült. Ezzel olyan képesség birtokába jutottak, amely sokkal hatékonyabbá teszi az eltűnt személyek felkutatását, de adott esetben a katasztrófavédelem és a tűzoltók munkáját is tudják segíteni - a levegőből.

A teljes rendszerbeállításon elhangzott: elektronikai eszközről van szó, tehát vannak bizonyos technikai korlátai - például extrém hidegben, vagy épp viharos szélben, ám mintegy 200 méteres magasságból is stabil képet mutat, így akár roncsok között, katasztrófa sújtotta területen is megtalálja a sérültek hőképét, megmutatva ezzel, a csapatok hol kezdjék meg a túlélők kutatását.

Az első repülésről videót is készített a KMCS:

FEL