Tűzoltók gyújtottak fel egy szobát

2016. december 14. 16:58 | Zsíros András

Néhány perc, és lángokban áll az egész szoba. A katasztrófavédelem idén is látványos bemutatóval döbbentette rá a járókelőket a Szent István téri karácsonyi vásáron arra, hogy egyetlen őrizetlenül hagyott gyertya is vezethet tragédiához az otthonunkban.

Karácsony előtt ismét a lakástüzek veszélyeire hívták fel a figyelmet a tűzoltók. A békéscsabai karácsonyi vásáron felállított konténerben egy átlagos szobát rendeztek be, amelyben kanapé, íróasztal, számítógép és egy tévé is helyet kapott a karácsonyfa mellett. Néhány perc elég volt ahhoz, hogy egy apró gyertya lángjától kigyulladjon a kiszáradt fenyő, majd átterjedjen a bútorokra. A szoba levegőjét felülről megtöltő sűrű füst miatt egy ilyen helyiségből még a menekülés sem egyszerű, hiszen emiatt szinte le kell közben hasalni – hívta fel a nézők figyelmét Tóth Tibor tűzoltó dandártábornok.

Az eseményen a Körös Mentőcsoport is jelen volt, akik nemrégiben beszerzett eszközüket, egy hőkamerával felszerelt drónt tettek próbára. Az eszköz a levegőbe emelkedve pontos képet adott a hőség terjedéséről, láthatóvá téve a tűz fészkét. A szakemberek bíznak abban, hogy a Békés megyében egyedülálló berendezés komoly segítséget jelenthet majd akár az eltűnt személyek felkutatásában is.

FEL