Hitelpiac: élénkülni nem fog, de stabilizálódhat

2020. szeptember 29. 12:48 | behir

Milyen hatást gyakorol várhatóan a COVID-19 járvány okozta gazdasági visszaesés a lakás- és hitelpiacon, illetve milyen hatása volt a legutóbbi 2008-as világválságnak? Ezekre a kérdésekre keres választ a Hitelválasztó.hu.

Az ingatlanpiac mozgására a kereslet és a kínálat egymáshoz viszonyulása van a legfőbb hatással. Egy gazdasági válság esetén az amúgy is rugalmatlan kínálati piac találkozik egy csökkenő kereslettel. Ennek két hatása is lehet: egyrészről megfigyelhető az árak csökkenése, másrészről pedig egy idő után a kínálat is szűkül. Ennek oka, hogy az elsősorban befektetésre szánt ingatlanokat a tulajdonosok nem szívesen adják el komolyabb veszteséggel.

 

A piacok összefüggése

A keresletet a válság hatására növekvő munkanélküliség, és a bizonytalan jövőkép határozza meg. A munkanélküli lakosság nem képes, a bizonytalan pedig nem hajlandó fizetni. Márpedig a két dolognak együtt kell meglennie egy üzlet megkötéséhez. A csökkenő kereslet így árcsökkenést, illetve a piac lassulását okozza. Ez a folyamat a kihelyezett lakáshitel-állományra is negatív hatással van, mivel az ingatlanpiac egy jelentős részét hitelekből fedezik, ezért az árak csökkenése és a kevesebb tranzakció értelemszerűen a felvett hitelállomány csökkenését okozza.

A teljes cikk erről itt olvasható!

 

Forrás: Világgazdaság

További programok »

Gazdaság

Csökkent a hazai sörfogyasztás, a Békés megyei főzdék sem kivételek

Az öt legnagyobb hazai sörgyártó együttes forgalma 5,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedév végére az előző év azonos időszakához képest – közölte kedden a Magyar Sörgyártók Szövetsége. A visszaesés a koronavírus-járvány következménye: a külföldi turisták és a fesztiválok elmaradása a Békés megyei kézműves sörfőzdékre is nagy hatással volt.
2020. október 28. 17:32
FEL