Híresek és kertészek - előadást tartottak a Csabagyöngyében

2020. szeptember 7. 20:33 | Gyemendi Réka

Híresek és kertészek - ezzel a címmel tartottak előadásokat hétfőn Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvényen az érdeklődők megismerkedhettek többek között a kis és nagy kertek fenntartásának különbségeivel, a Békéscsabán végbement zöld területek fejlesztésével, illetve a kerti termények feldolgozásával is.

A megjelenteket Opauszki Zoltán, a város környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka köszöntötte, aki elmondta: az előadások mindegyikében megjelennek azok a Békéscsaba történetében meghatározó kertészek, akikre véleménye szerint nagyon büszkék lehetünk és akik tevékenységéről példát vehetünk. Ismertette, hogy nemrég volt Stark Adolf halálának századik évfordulója, de nem csak ő töltött be fontos szerepet Békéscsaba zöld területeinek fejlesztésében és megóvásában, hanem például Mohácsi Mátyás neves békéscsabai kertész és még sokan mások is. Majd párhuzamot vont Békéscsaba korábbi és jelenlegi helyzete között.

 

 

– Stark Adolf világszerte ismert munkásságát abban az időszakban valósította meg, amikor Békéscsaba faluból egy viszonylag nagy várossá vált. Ekkor tette ismertté az általa nemesített szőlőfajták egyikét, a Csabagyöngye szőlőt. Békéscsaba ekkor olyan volt, mint egy "hirtelen megnőtt gyerek", hiszen akkoriban nagyon erőteljesen fejlődött. Azt kell mondanom, hogy Békéscsaba mostanság is egy ilyen dinamikus fejlődési időszakát éli. Ebben a periódusban, amikor nagyon sok fejlesztésünk történik, mindannyian láthatjuk, mennyire fejlődik a város zöld területekhez való viszonya – ismertette Opauszki Zoltán.

Kertek kicsiben és nagyban -  ezzel a címmel Kiszel Péter, az ELTE füvészkert budapesti főkertésze tartott előadást az érdeklődőknek, majd Békéscsaba zöld területeit Turák Helga, Békéscsaba Megyei Jogú Város Városfejlesztési és Városüzemeltetési menedzsere, tájépítésze mutatta be.

Szalay Ágnes történész Stark Adolfról és a Csabagyöngye szőlőről beszélt.  Mészáros Zsuzsanna vizuál-kulturális szakermber bemutatta Lischka Lipótot, Békéscsaba egykori főkertészét. Azzal kapcsolatban, hogy hogyan dolgozzuk fel kertünk terményeit, Martonné Budai Erzsébet szolgált hasznos tanácsokkal az érdeklődőknek, akik végül megtekintették Békéscsaba virágos belvárosát, a város legszebb balkonjait és a Klára Kerámia kertjét, utukat pedig a Kolbász Dottóval tették meg.

A rendezvényt a "Közös Gondolkodás - a helyi, közösségi alapú gazdaságfejlesztés támogatása közösségi ösztönző programokkal" tárgyú  (TOP-7.1.1-16-H-047-4) "Közösségi ösztönző és gazdaságfejlesztő programok megvalósítása" című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00330 azonosítószámú projekt keretében a Körösvidék Kulturális és Gasztronómiai Értékeinek Megőrzéséért Alapítvány szervezte.

További programok »

FEL