Híres csabaiak sírját látogatták meg az egyesület tagjai

2020. július 15. 19:51 | Gyemendi Réka

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület szeretné bemutatni az érdeklődőknek a csabai köztemetőkben található híres csabaiak síremlékét. Az első esemény alkalmával a ligeti katolikus temetőt és az izraelita temetőt, valamint a zsinagógát látogatták meg az érdeklődők.

Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, a Békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola történelemtanára kalauzolta körbe a látogatókat a sírhelyeknél. Ugrai Gábor elmondta: azoknak a híres csabaiaknak a sírját tekintették meg, akik sokat tettek a városért, azért, hogy ma így néz ki. Közöttük vannak ügyvédek, orvosok, katonák, kereskedők és polgármester is.

A rendezvényre sokan ellátogattak, az egyesület elnöke szerint a tagok már nagyon igénylik ezeket a programokat. 

– Terveink között szerepel, hogy a köztemetők bejáratánál elhelyezünk egy térképpel ellátott táblát, hogy ne csak mi, hanem minden érdeklődő tudja, hol nyugszanak ezek az emberek. Egyeztettünk mind a katolikus, mind az evangélikus egyházzal, akik támogatásukról biztosítottak minket – fogalmazott Ugrai Gábor. 

Az elnök elmondta: a Ligeti temetőben található dr. Remenár Elek sírja, aki a városi kórház vezetője volt, valamint dr. Berthóty István nyughelye is, aki az első polgármesterünk volt, továbbá a Réthy család.

 

Galéria

 

– A Berényi úti temetőben Áchim L. András, valamint Stark Adolf sírja található. A Kastély utcai temető sajnos igen elhanyagolt állapotban van, de szeretnénk lépéseket tenni annak érdekében, hogy szebb legyen. Ott nyugszik Willim János, a tanító és a Haán család. A vasúti temetőben nyugszik Novák Dániel, aki harcolt az 1848-as szabadságharcban és hat évig raboskodott az aradi várbörtönben – ismertette.

Hozzátette: nagyon sok sír van még, amiről ők sem tudnak, ezért szereték arra kérni a lakosságot, hogy értesítsék a városvédő egyesületet arról, ha ismerik még híres csabaiak sírját.

A következő alkalommal a református temetőbe, illetve a mellette lévő evangélikus, Berényi úti temetőbe látogatnak majd el, terveik szerint még idén nyáron.

További programok »

FEL