Hiába süt a nap, ha rossz a szerelés

A rossz tervezés, méretezés, kivitelezés után üzembe helyezett szolárpanelek a vártnál kevesebb áramot termelnek. Nagyon sok a hiba a piac egyik szereplőjének tájékoztatása szerint.

A lakossági, illetve a kiserőmű méretű napelemek hazai telepítésének mintegy 80 százalékában követnek el súlyos hibát, kisebbet pedig szinte mindegyiknél a piac egyik szereplője, az EU-Solar Zrt. tapasztalatai szerint. A rosszul szerelt naperőmű kevesebb áramot termel, esetleg nem is működik, a berendezései végleg el is romolhatnak, balesetveszély is keletkezhet – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A hibás szerelések mögött a szakértelem hiánya és a rosszul értelmezett spórolás áll.

Bár Magyarországon kifejezetten napelemszerelői szakma nem létezik, a munkát egy rendelet villanyszerelői képesítéshez köti. Az OKJ-s villanyszerelő-képzés a napelemekkel csak érintőlegesen foglalkozik, a régen képesítést szerzett villanyszerelők pedig a tanulmányaik során nem is találkoztak ilyen feladattal. Az EU-Solar szakértői célszerűnek látják a 96 órás, speciális naperőmű-telepítő és -karbantartó továbbképzés elvégzését. Sokan mégis elégnek tartják a meglévő tapasztalatukat és ügyességüket. Megveszik a paneleket, intervertereket, egyéb eszközöket, esetleg utánaolvasnak a feladatnak. Majd sorra követik el a hibákat: például nem megfelelő állapotú, anyagú tetőszerkezetre telepítenek, nem használnak védőcsöveket a vezetékekhez, rossz tartószerkezetet választanak. A házilagos kivitelezéssel elveszítik a garanciát is.

 

 

Nem sokkal jobb a helyzet a vállalkozók esetében sem. Az EU-Solar tudomása szerint például esetenként felcserélik a polaritásokat, rosszul illesztik a csatlakozásokat, nem jól, vagy nem is földelik a rendszert, nem gondoskodnak a túlfeszültség- vagy túláramvédelemről, nem megfelelő paraméterű invertert választanak, esetleg az invertert rosszul illesztik. Gyakran hiányzik a monitoringrendszer, és a hiba észlelését az ügyfélre hagyják. Máskor rossz a méretezés, a panelek elhelyezése. Azok ugyanis nem lóghatnak túl a tetőn, nem szabad őket túl szorosan összeépíteni, számolni kell a kémény, a tetőrészek, de még egy telefonkábel vetette árnyékkal is.

Hiba az is, ha csak a tető dőlésszögét és a tájolását veszik figyelembe.

Megesik továbbá, hogy eleve nem tökéletes valamilyen megvásárolt eszköz, berendezés, esetleg gyenge a napelem minősége. Nem közömbös a karbantartás és a tisztítás mikéntje sem, már amikor sor kerül rájuk. A panelek természetes módon is öregszenek, és az időjárás viszontagságai miatt az üvegborításuk sérülhet. Ám mivel az elemi károkra nem vonatkozik a napelemes rendszerek garanciája, célszerű az utóbbiakra is kiterjesztett lakásbiztosítást kötni – hívják fel a figyelmet a cégnél.

 

Forrás: Világgazdaság

Megosztás:

Címke: , ,