Hiába káros az egészségre, még mindig sokan fűtenek fával vagy szénnel

2020. október 27. 09:49 | Vincze Attila

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, esetenként hulladékot használ fűtésre. Utóbbi a legkárosabb: a törvényi tilalom ellenére azonban még mindig sokan gyújtanak be otthon a háztartásban található hulladékkal.

Idén felvilágosító és tájékoztató kampányt indított az Agrárminisztérium „Fűts okosan!” címmel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire. A nem megfelelő tüzelőanyag használata ugyanis jelentős mennyiségű kisméretű részecske-kibocsátással (PM10, PM2,5) jár. Minél kisebbek ezek a részecskék, annál károsabbak az egészségre.

A helyzet súlyosságát fokozza, hogy egy idén februárban készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint az emberek hiába tartják a légszennyezést a legfőbb környezetvédelmi problémának, a saját felelőségüket ebben nem igazán érzik. A válaszadók kétharmada ugyanis az ipart jelölte meg a szennyezettség forrásaként, holott pont fordított a helyzet: 80 százalékban a lakossági fűtés okozza a PM-részecskék szennyezését a levegőben. Az ipar mindössze 5 százalékkal járul hozzá a szennyezéshez, köszönhetően a szigorú környezetvédelmi szabályoknak.

 

Békéscsabán a többség gázzal fűt, de még a fatüzelés is elterjedt

 

Békéscsabán még 2019-ben indult el egy nyolcéves projekt, melynek részeként jelentősen javítanák a megyeszékhely és környezete levegőminőségét. Többek között ennek keretében, két év múlva ilyenkor már Békéscsabán is lesz automata légszennyezettségmérő-állomás. A projektben fontos szerepet kap a tájékoztatás, a lakosság felvilágosítása is. Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. projektmenedzsere portálunk megkeresésére elmondta, hogy nemrégiben készítettek egy 300 fős kérdőíves felmérést, melyben fűtési szokásaikról kérdezték a helyi lakosokat.

A válaszokból kiderült, hogy a legelterjedtebb fűtési mód a gázcirkó kazán: a válaszadók egyharmada fűt így, ezt a gázkonvektor követi. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek fele gázzal fűt, a másik fele viszont vegyes, illetve fatüzelésű berendezést használ, így látszik, hogy nagyon sokan gyújtanak be fával vagy más tüzelőanyaggal. A válaszokból az is kiderült, hogy a tűzifán kívül számos egyéb tüzelőanyagot is használ a lakosság, így nem kérdés, hogy mely tevékenységből kerül a legtöbb szennyezőanyag a levegőbe.

– Nagyon sokan vannak, akik tűzifával fűtenek, de nyilván olyan is van, aki a kérdőívben adott válaszokban bevallotta, hogy egyéb más, tehát a szénen, a tűzifán és a gázon kívüli anyaggal is begyújt – fogalmazott a projektmenedzser.

 

Sokaknak csak az számít, hogy meleg legyen

 

Hiába tilos már 15 éve hulladékot égetni otthon, sokan nem törődnek a következményekkel. Ezt erősítette meg Várszegi György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője is. Elmondta, hogy csak száraz fával és tiszta papírral szabadna befűteni, semmi mással.

– Semmiképpen nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, ami miatt visszaáramolhat a füst a házba, ez pedig közvetlen mérgezésveszélyt jelenthet – részletezte a szóvivő. 

Hozzátette, hogy ha valaki két hétig csak háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményében és a fűtőeszközében, mint normál fűtőanyag használata esetén egy egész fűtési szezon alatt. A szakember hangsúlyozta, hogy a kéményben lerakódott szennyeződések miatt a lakástüzek száma a fűtési szezonban megsokszorozódik, ezért fontos a rendszeres karbantartás. Kiemelte, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy ki automatikusan, csak egy előre egyeztetett időpontban. A tisztítást érdemes még a fűtési szezon előtt elvégeztetni, de a viszonylag enyhe ősz miatt még most sem késő.

FEL