Minden a pogácsa körül forgott Kétegyházán

2019. augusztus 11. 13:13 | Papp Ádám Sándor

A pogácsa került a középpontba ezen a hétvégén Kétegyházán, ahol a helyiek 2006 óta minden évben fesztivált szerveznek a sós sütemény jegyében.

Rotyogtak a bográcsok vasárnap Kétegyházán: bennük pörkölt, töltött káposzta, paprikás krumpli és kísérőként természetesen minden asztalon megtalálható volt a pogácsa is. A település polgármestere elmondta, hogy 13 éve minden esztendőben megszervezik a település ikonikus rendezvényét, amelynek célja a közösség építése és a hagyományok ápolása.

– 2006 óta rendezzük meg a Pogácsafesztivált, hiszen a település címerében található egy aranyszínű pogácsa. A hagyomány szerint a kétegyháziak eldobtak egy sárgolyót, amelyet pogácsának neveztek el és ott épültek az első házak a betelepítésekkor, ahová a „pogácsa” landolt. A települést két nemzet lakja: magyarok és románok. A hagyományőrzés és annak ápolása a célunk. Az, hogy mindent, amit őseinktől örököltünk, azt továbbvigyük és tovább tudjuk adni az utókornak. A Pogácsafesztivál erről szól és arról, hogy együtt van a lakosság, eszünk-iszunk, jól szórakozunk – hangsúlyozta Kalcsó Istvánné, Kétegyháza polgármestere.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke és az Országgyűlés alelnöke megnyitó beszédében kiemelte: a kormány nagy erőforrásokat különít el a vidékfejlesztésre azért, hogy a kisebb települések lakosságmegtartó ereje megmaradjon.

– A kormány mindent megtesz azért, hogy a falufejlesztési programban a vidék fejlődjön, hogy a települések megtartóereje egyre jobb legyen, hogy az emberek ne vándoroljanak el, hanem ott állítsanak elő értéket, ahol élnek – fogalmazott Jakab István.

A rendezvényre a település testvérvárosai is ellátogattak, akik zenés és táncos műsoraikkal kínáltak programot a Pogácsafesztiválra kilátogatóknak.

 

További programok »

FEL