Hétszáz ügytípus átalakítását tervezik

2019. március 20. 11:13 | behir

A bürokráciacsökkentés korábbi intézkedései révén éves szinten 4 milliárd forintot takaríthattak meg a cégek, a magánszemélyek 10,6 milliárd forintot spórolhattak – közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökség.

Az állami rezsicsökkentésnek nevezett bürokráciacsökkentő csomag eddigi két – 2016. és 2017. január 1-jei – lépcsőjével még nem ért véget a folyamat, további intézkedéseket készítenek elő, a véglegesítés előtt még szakmai egyeztetések zajlanak a szaktárcák között – tájékoztatta a Miniszterelnökség a Világgazdaságot. A tervezett intézkedések alapját a kormányhivatalok együttműködésével azonosított 700 olyan ügytípus képezi, amelyeket a következő években szeretnének egyszerűsíteni vagy megszüntetni. Ezzel mind az állampolgárok és a vállalkozások, mind az eljáró hatóságok ügyterhei számottevően és érzékelhetően csökkenhetnek, az eljárások jelentősen egyszerűsödhetnek, gyorsulhatnak.

A tervek szerint jelentősen csökken majd a kötelező hatósági ellenőrzések száma és gyakorisága, más ügytípusoknál bejelentési kötelezettség válthatja fel az engedélyezési eljárást. Nagymértékben csökkentenék a személyes ügyintézési kötelezettséggel járó eljárások számát, nagyobb teret engedve az elektronikus ügyintézésnek.

Végezetül az eljárások gyorsítását szolgálják azok a belső intézkedések, amelyek értelmében az egyes hatóságok közvetlen hozzáférést kapnának olyan állami nyilvántartásokhoz, adatbázisokhoz, amelyekre egy-egy adott eljárásban szükségük van. Az új intézkedések elsősorban a fővárosi és megyei kormányhivatalok belső szerkezetének átalakítását igénylik, hogy a mainál hatékonyabb és rugalmasabb legyen a kormányhivatali struktúra.

 

Forrás: VG

További programok »

FEL