Több mint egymillió online számlát lát az adóhatóság

2018. július 16. 09:06 | behir

Az éles indulás óta még csak két hét telt el, de a 22 ezer étel- és italautomata forgalma mellett már több mint egymillió számla adatait látja az adóhivatal - tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t.

A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a július végéig tartó szankciómentes időszak ellenérejúlius 10-ig 227 ezer vállalkozó regisztrált az online számlarendszerben.A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem bírságolja a mulasztást, ha a számlaadatok július 31-ig, utólag megérkeznek az adóhivatalhoz - emlékeztetett Varga Mihály.

A beérkezett adatokból az már most kiolvasható, hogy a gazdaságfehérítés és a bürokráciacsökkentés mellettaz önkéntes jogkövetésre is ösztönöz az online számla- emelte ki a tárcavezető, példaként említve, hogy a számlákat szabályszerűen állítják ki, és nem utólag, valamikor a bevallási határnap környékén. Hozzátette: az étel- és italautomaták adóhivatali bekötése is jó hatással volt az adómorálra. Az automaták felügyeleti egységei eddig hárommilliárd forint forgalmat rögzítettek.

A NAV-hoz beérkező számla-, illetve automataadatok - kiegészítve többi között az online pénztárgép és az EKÁER-rendszeren keresztül érkezőkkel - biztosítják a legmagasabb szintű kiválasztást az adóhivatal kockázatelemzőinek. A szakembereknek ugyanis csak a bevallásokat kell összehasonlítaniuk a beérkező adatokkal,így már valós időben ki lehet szűrni a fiktív számlázókat vagy a gyanús céghálókat - hangsúlyozta a tárcavezető.

A gazdaságfehérítés mellett a jogkövetésre ösztönző hatásuk miatt is érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar innovatív megoldások iránt - jegyezte meg Varga Mihály.

 

Forrás: MTI

További programok »

Gazdaság

FEL