Hétpontos akcióterv a magyar turizmus megmentéséért

2020. március 23. 08:47 | behir

Hétpontos akciótervet készít a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet a kormánynak nyújtanak be, és amely reményeik szerint része lesz majd a gazdaságvédelmi akciótervnek is.

A koronavírus európai terjedése napról napra drámaibb helyzetet okoz a kontinens turizmusában. Ezt a trendet Magyarország sem tudta elkerülni. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon keresztül pontosan látjuk a foglalásokat és azt is, hogy hogyan alakulnak a lemondási arányok – válaszolta a balaton.vehir.hu kérdésére a Magyar Turisztikai Ügynökség. A szakmai szervezet folyamatosan egyeztet a megoldási lehetőségekről, jelenleg egy 7 pontos akcióterv készül, melyet a kormánynak nyújtanak be, és amely reményeik szerint része lesz a gazdaságvédelmi akciótervnek is.

A balatoni szállodai foglalásokat vizsgálva azt látható, hogy a lemondási arány az elmúlt 16 nap során fokozatosan emelkedett, jelenleg 19,5 százalékos.

A legmagasabb a külföldi foglalás visszamondások aránya a tavaszi hónapokra:

  • Ausztria (31%)
  • Oroszország (25%),
  • Lengyelország (24%),
  • Csehország (19%).

A szállásdíj-bevételek esetében a balatoni szállodák márciusban a 2019-es március hónaphoz képest 92%-os, a teljes tavaszi időszakra nézve 65%-os csökkenésre számíthatnak. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma és még nem érték el a csúcspontot.

A nemzetközi tapasztalatok szerint legkevesebb 10 hónap kell ahhoz, hogy az ágazat helyreálljon, a Magyar Turisztikai Ügynökség minden segítséget meg fog adni ehhez. 

 

Forrás: Infostart

 

További programok »

Gazdaság

Az energiaárakról tárgyalt a kamara

Az energiaárak emelkedéséről, a vállalkozásokra gyakorolt hatásairól tárgyaltak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési és Innovációs Bizottságának ülésén december elsején. A résztvevők hangsúlyozták a helyzet bonyolult és áttekinthetetlen, kiszolgáltatottnak érzik magukat.
09:19
FEL