Rendkívül jó évet zárt a turizmus

2018. március 21. 07:58 | behir

Magyarország egyre népszerűbb úti cél, hiszen biztonságos ország. A turizmus elmúlt nyolc évének növekedése ebben az évben sem fog megállni, hiszen az élmény után a második legfontosabb tényező a családunk biztonsága – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az M1-en.

Rendkívül jó évet zárt a turizmus Magyarországon – mondta Guller Zoltán Tokajban. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kitért arra is, hogy a 2008 előtti mélypont után 2010-ben megkezdődött a növekedés, tavaly pedig már rekordévet zárt a turizmus. A cél, hogy a vendégéjszakák száma 2030-ra elérje a húszmilliót.

Magyarország biztonságos ország, emiatt egyre népszerűbb. Az utazók számára a turisztikai élmény választásában a második szempont a biztonság. Alapvetően továbbra is élményeket keresünk, de másodjára szeretjük magunkat és családtagjainkat is biztonságban tudni. Úgy gondolom, hogy a turizmus elmúlt nyolc évének növekedése ebben az évben sem fog megállni – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az M1-en.

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, és csaknem 30 millió vendégéjszakát töltöttek el, ez 51 százalékkal több, mint a 2010-es adatok – mondta. A nyolc éve tartó töretlen fejlődésnek köszönhetően a turizmus-vendéglátás a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát adja és mintegy 400 ezer embert foglalkoztat – közölte, és hozzátette: a szállásdíjbevételek tavaly elérték a 278 milliárd forintot, ami 2010-hez képest 115 százalékos emelkedés. Kiemelte: szeretnék, ha 2030-ra a turizmus már a GDP 16 százalékát adná.

 

Újabb rekordok dőlhetnek meg

 

Magyarország biztonságos ország, amely a felmérések szerint a turisták második legfontosabb érve az úti cél kiválasztásakor. Ezek alapján 2018-ban újabb rekordok dőlhetnek meg – mondta Guller Zoltán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatokat ismertetve kifejtette, hogy a statisztikai adatok alapján 2017-ben 452 ezer vendég több mint egymillió vendégéjszakát töltött el az észak-magyarországi megye kereskedelmi szálláshelyein. 2010-hez viszonyítva a vendégéjszakák száma több mint 55, a vendégéjszakák száma 57 százalékkal emelkedett, míg a szállásdíjbevételek mintegy 125 százalékkal nőttek. Lengyelországból érkeznek a legtöbben a megyébe, majd Szlovákia, Németország, Ukrajna és Olaszország következik a sorban – sorolta.

Kiemelte: Miskolcon a szálláshelyek 180 ezer vendéget és 391 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A turisták száma 88 százalékkal, míg az általuk eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal volt több 2010-hez képest. Ez idő alatt a borsodi megyeszékhely turisztikai szempontból a magyarországi települések között négy helyet lépett előre, a 2010-es 16. helyhez képest a 12. helyen szerepel. Ez a szállásdíjbevételeken is érződik, a tavalyi 3,7 milliárd forint árbevétel 162 százalékos emelkedés a nyolc évvel ezelőtti adatokhoz képest – mondta.

 

Tokaj-Hegyalja is a kiemelt régiókhoz tartozik

 

Elmondta, hogy 2010 és 2017 között 33 milliárd forint turisztikai fejlesztés zajlott le a megyében, példaként említette a sárospataki Rákóczi-várat, az edelényi kastélyt, valamint a tokaji beruházásokat. A kormány nem településeket, hanem turisztikai térségeket fejleszt – tette hozzá. Eddig öt ilyen kiemelt régió határoztak meg, és ebben benne van Tokaj-Hegyalja is. Ősszel új kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre, így a Mátra és a Bükk vidéke is – közölte.

A következő időszakban a megyében, benne a tokaji világörökségi területen mintegy 81 milliárd forint turisztikai beruházás valósul meg, ezek többségének előkészítése már megkezdődött, a kivitelezések április nyolcadika után várhatóan jelentős lendületet kapnak majd – jelentette ki a vezérigazgató. Ezek között kiemelte a tokaji belváros átalakítását, a tállyai és tolcsvai kastélyprogramokat, kerékpárút kialakítását a tokaji Tisza-hídon, a Felső-Tisza vízi turisztika fejlesztését, élménypontok kialakítását Szegiben, Makkoshotykán és Erdőbényén, a Sátoraljaújhely melletti Szárhegy és Várhegy közötti függőhíd megépítését, valamint a sátoraljaújhelyi vár turisztikai fejlesztését.

Ebben az összegben nincsenek benne más olyan pályázatok, amelyek nem turisztikai tartalmúak, de kapcsolódnak az ágazathoz – mondta Guller Zoltán.

 

További programok »

FEL