Hatvan éve történt, de máig fájó emlékeket idéz november 4-e

2016. november 4. 16:07 | Zsíros András

2013-ban a kormány hivatalosan is gyásznappá nyilvánította november 4-ét, az 1956-os forradalom leverésének napját. Békéscsabán a Szabadság téri, második világháborús emlékműnél, ökumenikus kegyeleti megemlékezéssel kezdődött a város által ebből az alkalomból szervezett ünnepségsorozat.

Emlékezők töltötték meg pénteken délelőtt az emlékmű előtti teret, akik közül többen személyes fájdalmukkal érkeztek. Ki a testvérét, ki az édesapját veszítette el a zivataros időkben.

A Békéscsabai Városvédő Egyesület elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, a nemzeti gyásznap valójában ezer év hőseire emlékeztet. „Az emlékezésben hősi múltunk számos sorsdöntő eseményét kell számba vennünk. És e hősi múlt, amint a történelemkönyvek lapjain olvasható, bővelkedett tragédiákban, kudarcokban, de népünknek mindig volt ereje újra kezdeni, sokszor szinte a semmiből” – fogalmazott Dr. Jároli József.

A protestáns egyházak részéről Marti Miklós református, és Nagy Zoltán evangélikus lelkészek imában emlékeztek meg a forradalom hőseiről. Szigeti Antal plébános is azok nevében szólt, akik életüket áldozták – ahogy fogalmazott – rákényszerülve a háborúkra, az öldöklésre.

A résztvevők ezt követően együtt imádkoztak a békéért, zárásként pedig a katonai Takarodó dallama hangzott fel az elhunyt hősök emlékére.

FEL