Hatvan esemény, tizenegy helyszínen - elindult a Békécsabai Tavaszi Fesztivál

2017. március 13. 11:32 | Mikóczy Erika

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar és Gyöngyösi Ivett zongoraművész közös koncertjével a kultúrába is beköszöntött a tavasz. Kezdetét vette a március 10-től április 7-ig tartó, gazdag kínálattal jelentkező Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.

Mint azt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a fesztivál megnyitóján elmondta:  aki a téli  kis begubózás után valamilyen kulturális csemegére vágyik, annak nem kell messzire mennie, hiszen egy hónapon keresztül minden korosztály, minden kulturális műfajban találhat kedvére valót a fesztivál kínálatában. Ahogy fogalmazott: "a városunk sokszínű kulturális kincstárát bemutató programsorozat megszervezésénél elsődleges szempont, hogy igényes produkciók jöjjenek létre, és a kultúrának sokféle területe legyen képviselve." Örömmel beszélt arról is, hogy a fesztiválprogramban a külföldi és a magyarországi professzionális művészek mellett fellépési lehetőséget kapnak a helyi művészek, alkotók is.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár szerint fontosak az ilyen fesztiválok. Részben azért, mert itt ápolhatjuk hagyományainkat, örökségünket, itt teret kapnak kulturális kincsestárunk gyöngyszemei. De fontosak azért is, mert a művészetek összehozzák az embereket, erősítik összetartozásunkat, identitásunkat.

A békéscsabai rendezvénysorozat fő szervezője a Csabagyöngye Kulturális Központ, amelynek köszönhetően ismét színes tavaszi napok elé nézhetünk. Szente Béla, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója megjegyezte, hogy  sokszor hallani: Békéscsaba nincs benne az országos kulturális életben, be kellene kapcsolni ebbe a vérkeringésbe.

- Azt gondolom, hogy az a város, amelyik tizenötször egymás után meg tud rendezni egy tavaszi fesztivált, az igen is benne van a kulturális vérkeringésben. Egy ilyen városra lehet számítani a művészetek számos területén - mondta Szente Béla, hozzátéve, hogy  az ide fesztivál különösen gazdagnak ígérkezik, ugyanis a társzervezőkkel együtt 60 rendezvényt tartanak 11 helyszínen.

A klasszikus zenével indult programsorozat számos műfajnak enged teret, a kínálatban - amely ide kattintva tekinthető meg - így mindenki találhat kedvére valót.

További programok »

Kultúra

Újra fúvószenétől volt hangos Békéscsaba főtere

Idén immár 33. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Zenei Ifjúsági Találkozó és Fúvószenekari Fesztivált.  A ZENIT augusztus 16-tól 18-áig változatos és színes programkínálattal, több helyszínen várta a zenekedvelő közönséget. A hivatalos megnyitót pénteken este tartották.
2019. augusztus 17. 17:00
FEL