Hatékonyabb árvízvédelmet alakítanak ki Békés megyében

Gyulán mutatták be azt az árvízvédelmi projektet, amely Mezőtúr és Gyomaendrőd között valósul meg a tervek szerint 2021-ig. A több, mint 3 milliárd forintos beruházás célja, hogy a védvonalakat a mértékadó árvízszintre építsék ki, ezáltal csökkentsék a Körösök terhét Békés megyében.

 

 

A rendezvényen előadást tartottak a tervezett fejlesztésekről és a munka menetéről is. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a megye árvíz szempontjából fokozottan veszélyeztetett térségnek számít.

– Árhullám esetén a Hármas-Körösön alakulhatnak ki kritikus árvízvédelmi szituációk. A mostani fejlesztés ennek a problémának a megoldását célozza. A Nagy-Sárréti árvízi öblözetben lévő Hármas-Körös jobb parti töltésszakaszunk kiépítettsége ugyanis a fejlesztés nyomán mintegy 3,9%-ról 21%-ra növekszik – fejtette ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Bak Sándor.

A sajtónyilvános projektismertetésen részt vett az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője is, aki elmondta: szükség van a folyamatos fejlesztésre ebben a térségben is.

– Úgy gondolom, hogy a magyar árvízvédelem szervezettsége és szakértelme felér már maga egy fejlesztéssel. Jelzik ezt az elmúlt évtizedek nagy védekezéseinek sikerei és a társadalom kiemelkedő összefogása – mondta el az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője, Dobó Kristóf.

A programnak köszönhetően egy 4,8 kilométeres szakaszon töltésfejlesztést végeznek a Hármas-Körös jobb-partján, de felújítanak egy gátőrházat, valamint újjáépítik a bekötőutakat is.

Megosztás:

Címke: , , , , ,