Határon átnyúló program indul az árvíz elleni védekezésre

2019. január 24. 09:25 | behir

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) a Nagyváradi Vízügyi Igazgatósággal (Administraţia Bazinală de Apă Crişuri - ABAC) együttműködve sikeresen pályázott a ,,Szanazugi árvízvédelmi központ fejlesztése és a Tulcai zsilip és vízgépészeti berendezéseinek rekonstrukciója” című projekttel az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében azzal a céllal, hogy a közös árvízvédekezés hatékonyságát, és a mentesített ártéri öblözetek árvízvédelmi biztonságát növeljék, az árvízvédekezés infrastrukturális létesítményeit korszerűsítsék, fejlesszék.

A Körös-vidék magyar és román területi részei közötti vízügyi kapcsolatot a Magyar-román Vízügyi Egyezmény szabályozza – írja közleményében a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Mivel kiemelt szerepe van - a közös árvédekezési hatékonyság növelésében - az árvizek bekövetkezése előtti összehangolt intézkedéseknek, mindkét félnek érdeke, hogy az árvízvédekezés létesítményeit megfelelő állapotban tartsák. Ilyen infrastrukturális objektumok például az árvízvédelmi központok és a zsilipek is. E két szervezet számára egyértelmű lehetőségként kínálkozott a határ menti együttműködést ösztönző Interreg V-A Románia-Magyarország Programba közösen pályázni.

A rendkívüli események (ár- és belvizek, szennyezések) alkalmával folytatott közös védekezéseknél fontos szerepük van az árvízvédelmi szakaszközpontoknak. Ide érkeznek az őrszolgálat útján észlelt adatok, és a jelentések a védműveken tapasztalt káros jelenségekről. Itt történik a védekezés területi irányítása, és itt kerülnek elszállásolásra a védekezésben résztvevők. A 12.02-es Mezőberényi árvízvédelmi szakasz egyik ilyen védelmi központja a Szanazugi Árvízvédelmi Központ, ezért a magyar oldali fejlesztés a központ teljes körű rekonstrukcióját célozza meg. Az épület, mely a Fekete- és a Fehér-Körös összefolyásánál található 1959-ben épült, jelenleg beázik, korszerűtlen, nyílászárói és burkolatai, vizesblokkja, fűtési rendszere elavult. Az épület nem elégíti ki a mai kor követelményeit egyik jellemzőjében sem.

A Tulcai zsilip a romániai vízgyűjtőn található, 1902-ben épült a Kölesér- és Felfogó-csatorna torkolatnál. A zsilip szerkezete mára elavult, magas vízállások idején és télen nehezen kezelhető. A műtárgy-rekonstrukción túl az uszadék felfogásának gépesítését is meg kell oldani, de a műtárgy bizonyos fokú átépítése is szükséges, mert árvíz idején nem ritka a 100 m3/s-os vízhozam sem. A Tulcai zsilipnek nemcsak ár-és belvíz idején jut jelentős szerep, az aszályos időszakokban segítségével biztosítható a mezőgazdasági területek öntöző vízzel való ellátása is. A Tulcai zsilip átépítésével megteremtődik a lehetősége annak is, hogy belvízi időszakon kívül is legyen friss víz átvezetés a Köleséren, mint a határt metsző egyik csatornán, kielégítve ezzel Szalonta és Sarkad térségének ökológiai vízigényét is.

A fejlesztés eredményeként összesen 146 790 fő árvízi biztonsága növekszik. A beruházásra elnyert támogatás 1 962 ezer euró, melyből a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak 670 ezer euró, a Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság számára pedig 1 292 ezer euró áll rendelkezésére. A projektet 2018. július 1-től 2020. június 30-ig terjedő időszak alatt kell megvalósítani.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2018. végére lefolytatta az összes beszerzési- és közbeszerzési eljárást. A kiviteli tervek elkészültek, mely alapján várhatóan 2019. január végén megkezdődhetnek az építési munkák. További információkért a projekt honlapja a linkre kattintva megtekinthető.

A Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság is elindította beszerzési- és közbeszerzési eljárásait. A nyilvánosság biztosítására már aláírt szerződésekkel rendelkeznek, és várhatóan 2019. január végén az irodai eszközök beszerzésére irányuló szerződés is aláírásra kerül. Az építési munkálatokat végző vállalkozó kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás dokumentumai jelenleg készítés alatt állnak.

További programok »

Fejlesztéspolitika

FEL