Határon átfolyó víz

A jövő nyártól részben romániai ivóvízzel láthatja el a lakosságot az Alföldvíz Zrt.

A jövő nyártól részben romániai ivóvízzel láthatja el a lakosságot az Alföldvíz Zrt. A beruházásra az Alföldvíz és az aradi víziközmű-társaság vegyes vállalatot hozott létre. A romániai létesítmények megépítése már megkezdődött, a beruházás mintegy 2,3 milliárd forintba kerül.

A társaság azért döntött a határon túli vízbázis használatáról, mert saját kútjai vizébe sok helyen kerülnek olyan anyagok, mint például arzén, mangán, nitrátok, bór, amelyeket vegyi eszközökkel kell eltávolítani – tudtuk meg az Alföldvíz vezérigazgatójától. Az Arad környéki vizekben viszont még nem találhatóak meg ezek az egészségkárosító anyagok. Emellett a román és magyar vízbázisok összekötésével javul a hazai ellátás biztonsága is.

– Nem annak okán van szükség erre a lépésre, és nem annak okán ésszerű ezekre a vizekre támaszkodni, mert nekünk nincs. Azért ésszerű, mert ezzel javíthatjuk az ellátás biztonságát, és a költségek is kedvezőbben alakíthatók. Nem beszélve arról, hogy mi mindig is arra törekedtünk és ez után is arra szeretnénk törekedni, hogy víztisztításra csak akkor legyen szükség, amikor nincs más megoldás. Mi hiszünk abban, hogy a legjobb út a lakosság ellátásához az, mikor eredendően tiszta és természetes ivóvizet tudunk hozzájuk eljuttatni – hangsúlyozta dr. Csák Gyula, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója.

 A Békés és Csongrád megye hatvanhat települését ellátó Alföldvíz Zrt. az aradiakkal összefogva 2011. óta készül a romániai, határ menti ivóvíz importjára. A hosszadalmas, előkészítési és engedélyezési folyamat után, most ez megvalósulni látszik, ugyanis húsz meglévő kútra, 49 évre szóló koncessziós szerződést kötöttek a kitermelési kutak jogait birtokló Arad megyével.

Az Alföldvíz Zrt. és az Aradi vízmű vegyesvállalata, az Aqua Trans Maros Zrt. feladata, hogy az engedélybe vett 20 ivóvízkútra egy olyan kitermelési és szállítási rendszert építsen, ami eljuttatja az egészséges jó minőségű ivóvizet a román-magyar határra.

 – Most épül egy öt kilométeres gyűjtővezeték, ami összeköti, illetve a kitermelt vizet begyűjti a gyűjtővezetéken a húsz kútról. Épül egy vízmű telep, egy feladóállomás, 2000 köbméteres tározóval, illetve egy nyomásfokozóval, ahonnan elindul az a 17 kilométeres vezeték, ami a határig viszi ezt a vizet – tudtuk meg Bajó Arnoldtól, az Aqua Trans Maros Zrt. vezérigazgatójától.

 A határnál lesz egy átadási pont, ahol megfelelő mérőműszerekkel el is tudják számolni a mennyiséget. A vízmű telep kivitelezése jelenleg a felénél tart – tette hozzá Bajó Arnold.  A nyomóvezeték és gyűjtővezetékek kiépítésére mintegy 3 hete érkezett meg az engedély, megvannak az anyagbeszállítók is, várhatóan ez év szeptemberében látnak hozzá a munkálatokhoz és 2017. tavaszán az épülő vezeték eljut a román-magyar határig.

Megosztás:

Címke: , , , ,