Hat csabai játékos a válogatottban

Európa Ligára és EB-selejtezőre készül a női röplabda-válogatott.

Kihirdette huszonöt tagú bő keretét Jan De Brandt, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. Csapatunk idén júniusban az Európa Ligában indul címvédőként, szeptemberben pedig Eb-selejtezőt játszik az újbóli kijutás reményében. 

Húsvéti látogatása során Jan De Brandt szövetségi kapitány egyeztetett a női válogatott keretről is. Végül a következő játékosok kerültek fel a listára, amelyet azonban az MRSZ elnökségének még jóvá kell hagynia:

Feladók: Bleicher Réka (Jászberény), Kötél Zsanett (Amiens, Franciaország), Tálas Zsuzsanna (Linamar BRSE)
Ütők: Csengeri Petra (Teva Gödöllő), Dékány Bernadett (Monza, Olaszország), Horváth Dóra (Modena, Olaszország), Lakatos Enikő (UTE), Liliom Rita (Filottrano, Olaszország), Miklai Zsanett (Vasas Óbuda), Pallag Ágnes (Gent, Belgium), Sándor Renáta (Stuttgart, Németország), Soós Nikolett (Linamar BRSE), Szabó Adrienn (Teva Gödöllő), Szakmáry Gréta (Linamar BRSE)
Centerek: Bodnár Dorottya (Linamar BRSE), Dobi Edina (Azeryol Baku, Azerbajdzsán), Leidgeb Noémi (UTE), Nagy Eszter (Vasas Óbuda), Pintér Andrea (Jászberény), Széles Petra (Teva Gödöllő), Vacsi Evelin (Vasas Óbuda)
Liberók: Kötél Dóra (UTE), Molcsányi Rita (Linamar BRSE), Szombathelyi Szandra (Vasas Óbuda), Szpin Renáta (Linamar BRSE)

Amint az a névsorból is kitűnik, a bajnokságban döntőt játszó Békéscsabából hatan, a Vasasból négyen kaptak meghívót. Rajtuk kívül az NB I-ben játszók közül az UTE-ból és a Gödöllőből három-három, Jászberényből pedig két játékosra számít a kapitány, míg heten külföldi klubokban játszanak. A tavalyi keretből egyedül a műtétje után lábadozó Lévai Vivien nem kapott meghívót.
A kapitány elmondta, hogy idén két fő versenye lesz a csapatnak: a júniusi Európa Liga és a szeptemberi Európa-bajnoki selejtező. Mivel a két verseny viszonylag távol van egymástól, ezért a komplett keretet nem tudja kétszer csúcsformába hozni ennyi idő alatt, emiatt két részre bontja a felkészülést. Az Európa Liga-szakaszban olyanoknak szeretne majd több bizonyítási lehetőséget adni, akik tavaly sérülés, vagy egyéb más okok miatt kevesebb játéklehetőséget kaptak. A szeptemberi Eb-re viszont már a legjobb keret készül, ahová természetesen az El-meccseken jól szereplő játékosok is meghívót kapnak.

A felkészülés május 16-án kezdődik Érden, a csapat még ebben a hónapban Franciaországban, majd Spanyolországban játszik több válogatott mérkőzést a házigazdákkal. A túráról hazatérve Nyíregyházán folytatódnak az edzések, ahol június 3–5. között az Európa Liga első fordulóját is rendezik (Szlovénia, Görögország és Románia a mieink ellenfele), míg egy héttel később Görögország lesz majd a színhely. Amennyiben címvédő csapatunk bejut az elődöntőbe, úgy természetesen a felkészülés június végéig folytatódik, ha nem, akkor pedig június közepétől egészen július végéig pihenhetnek a lányok.

A közvetlen Európa-bajnoki felkészülés ekkor kezdődik, s ennek részeként a csapat többek között augusztus 19–21. között Szombathelyen, a Savaria Kupán mérettetik meg (ellenfeleink Dánia, Franciaország és egy eddig nem ismert csapat lesz), szeptemberben pedig előbb Érden, majd Lengyelországban meccselnek a finn, a lengyel és az első fordulóból továbbjutó csapattal, amely a dán, észt, luxemburgi, svéd kvartettből kerülhet ki május 20–22-én.

A NŐI VÁLOGATOTT IDEI MEGMÉRETTETÉSEI:
Május 20-21. Mulhouse, Franciaország
Május 25-28. Alicante, Spanyolország
EURÓPA LIGA (Szlovénia, Görögország, Románia) – Június 3-5. Nyíregyháza, 10-12. Görögország
SAVARIA KUPA (Dánia, Franciaország, ?) – Augusztus 19-21. Szombathely
EB-SELEJTEZŐ (Lengyelország, Finnország, ?) – Szeptember 15-18. Érd, 22-25. Lengyelország

Forrás: Magyar Röplabda Szövetség
 

Megosztás:

Címke: , ,