Három téli eledel kerti madaraknak

2021. november 21. 09:15 | behir.hu

Ha szívesen etetné a kerti madarakat, tegye úgy, hogy az nekik is jó legyen.

A kert bájos, tollas lakói sokak számára kedvesek, akik télen sem feledkeznek meg a kismadarak etetéséről. Bár a gondolat nemes, be kell tartani a madáretetés aranyszabályait, és csak olyan élelmet helyezni az etetőbe, ami valóban jót tesz ezeknek az apró lényeknek.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint általános tévedés, hogy a kismadarak etetés nélkül nem képesek átvészelni a telet. Valójában azok a fajok, amelyek télre is hazánkban maradnak, épp azért nem költöznek délre, mert a hideg időszakban is jól boldogulnak a saját környezetükben, és nem kényszerülnek máshová. A téli etetés természetesen segíti a madarak táplálkozását, energiaellátását, különösen, ha van hó. Elsősorban azonban a csalogatás eszköze, hiszen az ember örömest figyeli meg a kis tollasok falatozását, röpködését, és jókedvvel hallgatja csicsergésüket.

A téli etetés hazánkban november elejétől kezdődik, és kora tavasszal, március végén zárul. Az MME felhívja a figyelmet, hogy ezt követően már ne kerüljenek magvak az etetőkbe, hiszen elkezdődik a költési időszak, és a fiókák nem tudják megemészteni azokat, amiket a madárszülők átadnak nekik.

Az egyesület tájékoztatója szerint három csoportba sorolhatók azok az eleségek, amelyeket télen ki szabad helyezni a madáretetőbe. Ha valaki felelősségteljesen szeretné etetni a madarakat, ezekből kell választania.

Olajos magvak

A madarak téli etetésében a legfontosabb táplálékot az olajos magvak, azon belül is a fekete, vagyis ipari napraforgó jelenti, mert ennek igen magas az olajtartalma. Még jobb, ha a magot némi kölessel illetve muharral dúsítja az ember. Jó tudni, hogy az állateledel-boltokban ilyen összetételű mix készen is kapható.

Alma

Az alma egyszerűen elérhető és nagyszerű táplálék a madarak számára. Ezt érdemesebb felakasztani, vagy az etetőre erősíteni egy-egy szemet, hiszen a talajon ellepi a hó. Amennyiben mégis kerül néhány a földre, az az olvadás után nyújthat finom táplálékot a tollasoknak. Az egyesület tájékoztatója szerint nemcsak az alma, de a településeken begyűjthető bogyók is az etetőbe szórhatók, melyekből a madarak szívesen szemezgetnek. Ilyenek a vadszőlő, a borostyán, a nyugati ostorfa vagy a tűztövis.

Állati zsiradék

A madarak számára a tél folyamán fontos energiaforrást jelent az állati zsiradék. Az MME szerint szóba jöhet a kacsa-, a liba-, és a sertésháj, a sertés zsírszalonna, a faggyú, a főzéssel sótalanított étkezési szalonna vagy épp vajtégla is. Kiváló megoldást jelent a cinkegolyó, melyet állateledelboltokban árulnak. Amennyiben tavasz elejéig nem fogy el az összes megvásárolt golyó, ezeket zacskózva, mélyhűtőben el lehet tárolni a következő télig.

Forrás: Femina.hu

 

További programok »

FEL