Három Ruzicskay-képet kap Szarvas

2021. január 25. 15:22 | Tóth Bianka

A Szarvason született, Munkácsy-díjjal kitüntetett festőművész, Ruzicskay György három képét helyezik el hamarosan Szarvason.

A három említett Ruzicskay-alkotás a Szarvasi Agrár Zrt. tulajdonában van. A képek korábban a társaság irodaházában voltak, ám a közelmúltban tulajdonosváltás történt a cégnél, az új vezetés pedig átalakítja az irodaházat, melynek koncepciójába az alkotások már nem illeszkednek majd olyan szorosan. A festményeket eladni nem szerették volna, ezért ajánlották fel letétbe a város számára. Babák Mihály polgármester közösségi oldalán is beszálmolt arról, hogy örömmel fogadták a felajánlást.

– Minden egyes Ruzicskay-kép érték számunkra, hiszen városunk szülötte, Munkácsy-díjjal is kitünetetett festő, aki nem csak itt született, hanem itt élt köztünk, itt alkotott – írta megkeresésünkre a város önkormányzata.

Ezek a képek eddig a nagyközönség számára nem voltak ismertek. A többnyire mezőgazdasági témájú alkotások közül az egyik, Tessedieket ábrázoló festmény 200cm x 120 centiméteres kép méretével is kitűnik a többi közül, a másik kettő 140cm x 100 centiméteres. 

– Az elmúlt évben fejeződött be a Ruzicskay Alkotóház felújítása a Kisfaludy programban. Ez az a ház, ahol a művész élt és alkotott, amely ma kiállítóhelyként és művészeti alkotóházként működik. A képek itt kapnak majd méltó helyet – összegzett a városvezető.

FEL