Harmadfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

2024. július 8. 18:22 | Osgyán Ágnes

Jön a 40 fokos hőség, kiadták a piros figyelmeztetést egyes vármegyékre. A nagy nyári melegben fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra és az uv sugárzás elleni védelemre egyaránt,

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe vasárnap az ország egész területén. Dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos elmondta, a szervezetünk állandó belső hőmérsékletét egy bonyolult szabályzó mechanizmus biztosítja, amelyre jelentős hatással van a nyári forróság.

– Energiaegyensúlyra, illetve a sófolyadék háztartásunkra kell ügyelni. Magas hőmérséklet esetén kerülni kell a szabadban való tartózkodást, a nehéz fizikai munka végzését és a zsíros ételek fogyasztását. Fontos a folyadékpótlása, elsősorban csapvíz vagy szénsavmentes ásványvíz formájába – hangsúlyozta a háziorvos.

A megfelelő folyadékbevitel mellett az UV sugárzás elleni védelemre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani. Az egészségügyi szakemberek szerint a vízparton, strandon pihenők a déli órákban kerüljék a napozást, használjanak napvédő krémet.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között amennyiben lehetőségünk van kerüljük a szabadban való tartózkodást, inkább a kora reggeli vagy késői órákra időzítsük teendőinket hangsúlyozza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felhívásában.

A különböző kiegészítők, például a napszemüveg és a kalap is hatékony védelmet lehetnek a napsugarak ellen. Továbbá a megfelelő ruházat viselése is kiemelten fontos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás ideje alatt, amely péntek 24 óráig tart.

További programok »

FEL