Harcművész tábor Temesváron

2023. október 24. 13:26 | behir.hu

A magyarországi és romániai harcművészek közötti sportbarátság, több évtizede tartó szakmai és baráti kapcsolat keretében a felek gyakran látogatják egymás táborait és szemináriumait. A Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjainak tagjai közül többen a japán, kiotói központú Nippon Seibukan Akadémia tagjai csakúgy, mint román barátaik.

– A két ország harcosai idén a Fekete-tenger partján, a vénuszi edzőtáborban találkoztak, majd augusztus elején, Füzesgyarmaton tartott szemináriumot az a Hanshi Robert Manole IX. DAN, aki a mostani temesvári tábort is vezette. A 109 résztvevő két csoportban dolgozott, majd az oktatók csoportot cserélték. Szombaton délelőtt Hanshi Doru Galan VIII.DAN ju-jitsu nagymester kemény és hatásos önvédelmet tanított. Trască Rinu mester ez alatt a kezdőknek a különböző földharc elemeket tanította, majd a két mester csoportot cserélt. Délután együtt dolgozott a gárda. Christian Wolf „Pekiti Tirsa Kali” mester a Fülöp-szigetek bottechnikáiba avatta be a népes gárdát, majd Hanshi Robert Manole IX. DAN ju-jitsu nagymester igazi kuriózumot, a kevesek által ismert kubotan használatát tanította – olvasható Shihan Gregor László VIII DAN  összefoglalójában.

Mint írta, vasárnap délelőtt ő maga a haladókkal önvédelmet, míg Pospischil Tamás Vll. DAN nihon tai-jitsu mester a kezdőkkel alaptechnikákat sajáttítatott el. A csoport csere után Pospischil mester önvédelemében kyusho elemeket is felvonultatott, míg Gregor mester  utcai és iskolai szituációk megoldására készítette fel a kezdőket. Amíg az edzések tartottak, Hanshi Ion Chelu VIII., Hanshi Vasile Coroi VIII DAN és Adrián Belean VI. DAN ju-jitsu övvizsga fokozatokra vizsgáztatott.

– A kétnapos szeminárium – amelyen a harcművész irányzatokat tekintve ju-jitsu, nihon tai-jitsu,shotokan Karate, ITF taekwon-do, goshinkai karate, kempo, kyokushin karate, kalli irányzatok képviselői vették részt – nagyon sikeres volt a felkészült oktatók, a jó rendezés, a magas létszám miatt is. Jól szolgálta az irányzatok, nemzetek és klubok közötti barátság növelését és a szakmai fejlődést – áll a beszámolóban.

 

További programok »

Sport

Wild Komlós: baráti vadnyugati versengés – galériával

A négynapos XX. Wild Komlós vadnyugati lövészverseny második napján jártunk pénteken Tótkomlóson, ahol az amerikai vadnyugat szagát, avagy a lőpor füstjét is megérezhettük. A verseny résztvevői hatalmas rajongói a westernfilmeknek, valamint a szerelt lőszeres, valamint az elől töltős, feketelőporos fegyvereknek, és jól is bánnak velük.
16:23
FEL