Harang újraszenteléssel emlékeztek a 40 évvel ezelőtti árvízre Békésen

2020. július 29. 10:48 | Papp Ádám Sándor

Az 1980-as nagy árvízre emlékeztek kedden Békésen, a helyi református templomkertben.

Negyven évvel ezelőtt, 1980. július 28-án reggel 6 óra 35 perckor minden előzetes jel nélkül szakadt át a Kettős-Körös – idézte fel a történteket Békés város polgármestere. Kálmán Tibor felidézte, hogy a folyó jobb parti töltése tovább szakadt és több, mint négyezer embert kellett kiköltöztetni több településről. Hozzátette, hogy Békés és környéke volt a tragédia közvetlen közelében, de a környező települések fennmaradásáért is küzdöttek az emberek, többek között Bélmegyerért, Tarhosért és Dobozért is.

– Ez egy óriási tragédia volt, hiszen egy olyan kiterjedt tanyavilággal rendelkezett Békés, ahol nagyszerű emberek dolgoztak és tartották a régi hagyományokat a földműveléssel kapcsolatban is. Ez az egyik pillanatról a másikra semmivé vált az árvíz miatt. Az a rosszerdei élet is, ahol önálló iskola volt. Ez a harang, amelyet ma újraszenteltünk a református templom kertjében, arra emlékeztet, hogy ne feledjük őseinket – fogalmazott a városvezető.

 

Bélmegyer, Tarhos, Doboz, Békés város polgármestere és Katona Gyula. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Bélmegyer, Tarhos, Doboz, Békés város polgármestere és Katona Gyula. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

A haranglábat, amely az egykori rosszerdei református gyülekezet harangjának ad új otthont, Kocsor István ácsmester készítette el. A haranglábat Katona Gyula református esperes-lelkipásztor szentelte fel, aki a rosszerdei harang történetét visszaidézve kiemelte: a második világháború előtt Békés a tanyavilága miatt határos volt Okánnyal, Kétsopronnyal, Sarkadkeresztúrral és Hunyával. A terület több, mint húszezer fős református közösségét egyetlen egyházközség, a Békési Református Egyház szolgálta. A Békéstől néhány kilométerre fekvő Békés-Rosszerdőn is volt református közösség, de nem épült saját templomuk, hanem a helyi iskola szolgált az istentiszteletek helyéül.

– A harang három évvel ezelőtt került Békésre, a református egyházhoz, amely emlékeztet az egykori rosszerdei gyülekezetre, valamint a kelet-békési tanyavilág lakóira. A presbitérium döntése alapján a harangot iskolai alkalmakon, valamint a ma még élő rosszerdei emberek elhalálozása, temetése alkalmával fogjuk megszólaltatni – emelte ki Katona Gyula.

Az eseményt a harang megszólaltatása, valamint az emlékezés virágainak elhelyezése zárta.

FEL