Hanó Miklós: A Fürjesi összekötő út építésével több évtizedes gondot orvosolunk

2020. március 28. 13:14 | behir

A koronavírus-járvány ellenére folytatódik Békéscsaba fejlesztése. Jó példa erre a Fürjesi út építése, mely az eredeti ütemtervek szerint, március 16-án elkezdődött. Az útszakasz az M44-es, a 44-es, a 47-es és a 4432 utat köti össze. A kivitelezésről Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere tájékoztatta portálunkat.

A Fürjesi út egykoron a Szabadság termelőszövetkezethez tartozott. A téesz megszűnése és felszámolása után került a békéscsabai önkormányzathoz.

Az út az elmúlt évtizedekben rendkívül nagy forgalmat bonyolított le. Leginkább a dél-békési térségből érkező és odaigyekvő, mezőgazdasági terményeket szállító teherautók, kamionok vették igénybe a lényegében déli, nyugati elkerülő utat. Alsóbb rendű szakasz lévén viszont nem volt alkalom a fejlesztésére, pedig szükségességét mindenki érezte.

–  A Magyar Kormány 2015-ben indította el a Modern Városok Programját, ennek keretében nyílt lehetőségünk a korszerűsítésre, melyet természetesen kihasználtunk és támogatást nyertünk. A beruházás részeként helyenként megerősítik a 44-es főút és a 4432-es út burkolatát, utóbbi 2,1 kilométeren szélesebb is lesz. Továbbá három új, körforgalmú csomópont épül a 44-es és a 47-es számú főút, valamint a 4432-es út keresztezésében, ezzel biztonságosabbá és rugalmasabbá válik a közlekedés. A kivitelező emellett 8,5 kilométeren szervizutakat, 2,6 kilométer hosszan pedig kerékpárutat is épít. A beruházás végén 444-es útként, másodrendű főútként üzemel majd – tájékoztatott Hanó Miklós.

A korszerűsítés a tervek szerint halad, március 16-án a munkaterületet átadták a kivitelező Duna Aszfalt Kft.-nek, ezt követően – az időjárás függvényében – a közműkiváltásokkal kezdődnek meg az építési munkák. A fejlesztést a jelenlegi tervek szerint 2022. augusztus 31-ig kell befejezni – tette hozzá az alpolgármester.

Az M44-es út és a 4432-es jelzésű út közötti összekötő szakasz mintegy 5 milliárd forintba kerül. A beruházás azért kiemelkedően fontos, mert a Mezőkovácsháza, Medgyesegyháza és Battonya irányából érkező, jelentősebb mezőgazdasági forgalmat az M44-es gyorsforgalmi útra tereli majd anélkül, hogy érintené Békéscsaba belterületét, így tehermentesíti azt.

– Ezzel a beruházással egy több évtizedes problémát orvosolunk, és növeljük a városban élő emberek komfortérzetét és a biztonságát is – fogalmazott Hanó Miklós.

További programok »

Itthon

FEL