Hamarosan közigazgatási ismeretekből is lehet érettségizni az Andrássyban

2024. június 17. 17:17 | Vincze Attila

Együttműködési megállapodást írt alá a Békés Vármegyei Kormányhivatal, a Békéscsabai Tankerületi Központ és a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium hétfőn. A szerződés értelmében a 2025/2026-os tanévtől kezdve közigazgatási ismereteket is lehet majd tanulni az intézményben.

Az eseményen Békés vármegye fősipánja köszöntötte a résztvevőket, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben a közigazgatás igen komoly változásokon ment keresztül. Dr. Takács Árpád kiemelte, hogy létrejött a Békés Vármegyei Kormányhivatal, illetve járási hivatalok, kormányablakok nyíltak meg és mára több mint 2500 hatósági ügyért felelnek, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy a lehető legjobb közigazgatási jogászokat kell, hogy alkalmazzák. Mint mondta, 2023 óta választható érettségi tantárgy a közigazgatási ismeretek és az a cél, hogy ezt Békés vármegyében is meghonosítsák, valamint népszerűsítsék.

– Nem titkolt célunk, hogy utánpótlást biztosítsunk mind az önkormányzati szféra, mind az állami szféra irányába, hiszen olyan ismereteket sajátíthatnak el a tanulók, mind az alkotmánytan, az alkotmányjog, alkotmánytörténet, a közigazgatás szervezetrendszere, az állam működése, illetve az önkormányzatok működéséről is szó esik, ami így együtt egy nagyon komoly tudást jelent – jelentette ki. 

Hozzátette, hogy a pedagógusok felkészítése céljából egy hatvan órás képzés akkreditációját indítják el, ugyanakkor az együttműködés értelmében a kormányhivatal pedagógusi végzettséggel rendelkező kollégái is taníthatnak majd az iskolában. 

A Klebelsberg Központ elnöke arról beszélt, hogy utat kell mutatni a jövő felé, hiszen eddig tankerületi fenntartású intézményben még nem oktattak az országban közigazgatási ismereteket, az Andrássy gimmázium ebből a szempontból egy mintaprojektnek számít. Hajnal Gabriella megjegyezte: szerinte komoly alap lehet, hogyha valaki egy ilyen tudással érkezik meg egy jogi egyetemre. 

 

Galéria

 

– Különösen tetszik, hogy egy gyakorlatorientált tantárgyról van szó, szerintem ma már másképp nem nagyon lehet oktatni, nemcsak a közigazgatási ismereteket, hanem mást sem, hiszen a mai fiatalok figyelmét öt percnél tovább lekötni már művészet – fogalmazott. 

Szabó László, az Andrássy Gyula Gimnázium igazgatója kifejtette, hogy a közigazgatási ismeretek jelenleg még nem választható érettségi tárgyként az intézményben, mindazonáltal a kötelező tantárgyak mellett egy ötödik lehetőségként bővíti majd a végzősök lehetőségeit. 

– Nagyon sok tanulónk indul el a jogi pálya felé, így mind a vármegyei, mind az országos jogi értelmiség egy komoly kapacitással rendelkező része az Andrássy gimnáziumnak. A közigazgatási ismeretek esetében betekintve a közigazgatási jog világába, talán még színesebbé tudjuk tenni a leendő jogi értelmiség oktatását – magyarázta. 

Az együttműködési megállapodás aláírását követően a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója rámutatott, hogy ismerve a feleket, mindenki a legmagasabb szinten kapcsolódik majd be a közös munkába. Bánki András megjegyezte, hogy összességében a tanulók helyben tartása a cél, hiszen ahogy mondta, a jövőt a gyermekeink írják majd. 

– Az intézmény pedagógusai elkötelezettek, felkészültek és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobb módon, a lehető legtöbb tudást adják át az itt tanuló diákok számára, és ezzel együtt Békéscsaba hírnevét is öregbítik majd – tette hozzá.

A közigazgatási ismeretek tantárgy a 2025/2026-os tanévben indul az Andrássy Gyula Gimnáziumban a tizenegyedik évfolyamon, két év után pedig érettségi tárgyként is választható lesz majd a végzősök számára. 

 

További programok »

FEL