Hamarosan Békés megyében is sok autónak lejár a forgalmi engedélye

2022. június 10. 12:15 | Vincze Attila

Június 30-án valamennyi, a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt automatikusan meghosszabbított okmány érvényessége lejár, így többek között a forgalmi engedélyek is csak a hónap végéig érvényesek. Országszerte csaknem egymillió autót érint az intézkedés, éppen ezért Békés megyében is egyre többen keresik fel a műszaki vizsgáztató állomásokat.

Teljes a nagyüzem a Magyar Autóklub békéscsabai műszaki állomásán. Mazán Attila, egy régi típusú Suzuki Swift tulajdonosa is azért jött, hogy még a műszaki vizsga előtt átnézesse a járművét. Mint mondta, a hamarosan lejáró határidő miatt nem szerette volna tovább halogatni a vizsgálatot.

– Azért is jöttem hamarabb, mert állítólag egymillió lejárt műszaki van, ezért nem akarok a legutolsó pillanatban jönni, egyébként is szeretem, hogyha minden megfelelően működik, mert féltem a családom – fogalmazott az autótulajdonos. 

Aki viszont most szeretne időpontot kérni műszaki vizsgára, ide már csak júliusra kaphat időpontot. A műszaki állomás vezetője elmondta, hogy nagyon sokan az utolsó hetekre hagyták a műszakiztatást, így rengeteget kell majd túlórázniuk. Kliment László szerint a covid alatt elhanyagolt autók javítása ráadásul jóval több ideig tart, tovább növelve a várakozási időt.

– Jelenleg fele-fele arányban van a normál időszakban lejáró műszaki vizsgák darabszáma, illetve azoké, akik halasztották a covid miatt a műszaki vizsgáztatást, éppen ezért sajnos egyre több problémát találunk az autókon a leromlott műszaki állapot és a túlfutott kilométerek miatt – magyarázta. 

Fontos tudni, hogy azok, akiknek lejárt a forgalmi engedélyük és június 30-ig nem vizsgáztatják le az autójukat, már csak az okmányirodákban válthatják ki a műszakit, és csak három napig érvényes útvonalengedéllyel közlekedhetnek a gépjárművel a tulajdonos otthona és a kiválasztott vizsgabázis között.

 

További programok »

FEL