Halálos baleset: vádat emeltek az autós oktató ellen

2016. december 20. 10:07 | Varga Diána

Vádat emelt a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség azzal az 55 éves sarkadi gépjármű vezető oktatóval szemben, aki júniusban oktatóautójával frontálisan ütközött egy személygépkocsival, amelynek vétlen vezetője a helyszínen elhunyt - tudatta a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség.

Az eset június 3-án, este történt, a vádlott saját autójával oktatott éppen. A gépkocsit egy tanuló irányította, ám a KRESZ értelmében a gépkocsi vezetés oktatásakor az oktató minősül vezetőnek. A gépkocsi a 4223-as számú úton haladt Okány felől Kisnyék felé. Az oktatóautó a 22 kilométer útszelvénynél utolért egy előtte, ugyanarra haladó lovaskocsit és az azt kísérő személyautót. 

A vádlott szabálytalanul kezdett előzni, szemből egy gépkocsi közlekedett. Az oktatójármű áttért a menetirány szerinti baloldalra, ahol összeütközött a vele szemből érkező autóval. A vétlen gépkocsi vezetője olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt. A vádlott és a tanuló könnyű sérüléseket szenvedett, az autókon kívül a fogat is megrongálódott, az azt húzó ló pedig elpusztult.

A vádlott megszegte a KRESZ. 34.§ (1) bekezdés a.) pontjában foglaltakat, mely szerint előzni abban az esetben szabad, ha az előzés céljából igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja; az irányadó büntetési tételkeret 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. A járási ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el a közúti járművezetéstől, és kötelezze őt a nyomozás során felmerült közel 450.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Gyulai Járásbíróság előtt folytatódik.

FEL