Halála tizedik évfordulóján leverték Búza Barna szobrának fejét Sarkadon

2020. október 18. 12:08 | Hidvégi Dávid

A hétvégén – vélhetően péntek este és szombat reggel között – Búza Barna szobrászművész, a város díszpolgára Templom téren álló szobra vált rongálás áldozatává. Az önkormányzat feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

- Ilyenkor nagyon nehéz bármit is mondani, nehéz szavakba önteni az érzéseinket. Talán a döbbenet a legjobb szó arra, amit érzünk. Az ilyen esetekre nincs sem elfogadható, sem érthető magyarázat. Nyilvánvalóan itt nem baleset történt. A Templom téren valamikor pénteken éjszaka valaki, vagy valakik ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy sajnos városunkban is akadnak olyan személyek, akik minden emberi értéket, lelket és érzelmet nélkülöznek – írja az önkormányzat a közleményében.

 

 

A szobor megrongálásának egy fájó apropója is van, hiszen azt napra pontosan Búza Barna halálának tizedik évfordulóján tették, bár erről a tettesek valószínűleg mit sem tudtak. A szobrászművész 2010. október 16-án hunyt el Budapesten, Sarkadon helyezték örök nyugalomra, majd munkássága előtt tisztelegve 2011. augusztus 20-án avatták fel mellszobrát a Templom téren, amit Bende Róbert képzőművész – a település akkori polgármestere – készített.

Az önkormányzata mély döbbenettel áll az eset előtt és mélységesen elítél minden ilyen cselekedetet. A városvezetés a szükséges rendőrségi feljelentést a rongálás miatt megtette, a nyomravezetőnek magas összegű díjat ajánl fel és természetesen a szobor helyreállításáról is gondoskodik majd, hisz az alkotó, Bende Róbert ma is a városban él és a képviselő-testület tagja.

 

Galéria

 

FEL