Hajrá Békéscsaba Egyesület: Békéscsaba biztonságos város!

2023. május 22. 16:44 | D. Nagy Bence

Varga Tamás alpolgármester és Juhász István tanácsnok, frakcióvezető a május 18-i közgyűlést értékelve tartott sajtótájékoztatót a Hajrá Békéscsaba Egyesület képviseletében hétfőn a városházán.

A hétfői sajtótájékoztató Juhász István tanácsnok, a Hajrá Békéscsaba Egyesület közgyűlési frakciójának vezetője értékelőjével vette kezdetét.

– Egy település élhetősége szempontjából rendkívül fontos kérdés, hogy milyen a lakosság biztonságérzete. Nemcsak én, de valamennyi képviselőtársam is úgy látta, hogy Békéscsabán az embereknek nem kell félni. Nem kell egy késő esti séta közben folyamatosan hátrapillantani, attól félve, vajon ki fog minket megtámadni – sem a városközpontban, sem a város külső részein. Ezt a biztonságérzetet ékesen bizonyítja az a rendőrségi beszámoló is, mely szerint Békéscsabán az elmúlt évben nem történt rablás jellegű bűncselekmény, de feljelentés sem született ilyen ügyben – ismertette a frakcióvezető.

Mint mondta, a közgyűlésen a képviselők egyhangúlag fogadták el a Békéscsabai Rendőrkapitányság éves beszámolóját, amely szintén azt biztonyítja, hogy a rendvédelmi szerv megfelelően végzi feladatát a vármegyeszékhelyen.

Juhász István a Csaba Ügyeleti Kft. megszűnésének körülményeiről is szót ejtett, amelyre az ügyeleti rendszer teljes, országos átalakítása kapcsán került sor.

– Május 1-jén Békésben is életbe lépett az új ügyeleti rendszer, melyben már az Országos Mentőszolgálat munkatársai látják el az éjszakai ügyeleti tevékenységet. Ennek következtében a Csaba Ügyeleti Kft. végelszámolással megszűnik, hiszen a változással annak alaptevékenysége is megszűnt. Megnyugtató, hogy a végelszámolás a kft. eredménytartalékaiból finanszírozható, így az önkormányzatot ennek költsége nem terheli – fogalmazott a tanácsnok.

A képviselők a májusi közgyűlésen öt óvoda intézményvezetői posztjáról is döntést hoztak. A Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvodában Pribelszki Péter Ivánnét, a Százszorszép Művészeti Bázisóvodában Kócsi Sándornét, a Békéscsabai Tündérkert Óvodában Hrabovszki Zoltánnét, a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központban Szegfű Ferencnét, míg a Penza Lakótelepi és Dr. Becsey Oszkár Utcai Óvodában Nagyné Kerekes Anikót nevezék ki a következő öt évre.

– Az óvodavezetők pályázatai esetében egyrészt megismerhettük a benyújtott dokumentumokat, másrészt az elmúlt ciklusra is tekintettel kellett lennünk a döntésnél. Nemcsak a szakmai dokumentumok voltak magas színvonalúak, de az intézményvezetők az elmúlt öt évben bebizonyították, hogy higgadan és valóban a gyermekek, családok érdekeit szem előtt tartva irányítják az óvodákat. Így vészelhettük át a koronavírus több hullámát, de a mostani energiaválságot is, mindez pedig valóban úgy történt, hogy a gyerekek vajmi keveset vehettek észre ezekből a nehézségekből – fogalmazott Varga Tamás.

Az alpolgármester ezen felül örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy három háziorvosi praxist töltenek be hamarosan a vármegyeszékhelyen fiatal gyógyítók, akik közül ketten – dr. Vlcskó Luca és Bujdosóné dr. Kovács Bernadett – békéscsabaiként a továbbiakban otthonukban tesznek eleget orvosi esküjüknek.

 

További programok »

FEL