Hadat üzentek a törpeharcsáknak a Körösök vadregényes holtágán

2018. december 8. 07:44 | behir

A Békés Megyei Kormányhivatal engedélyező határozata alapján a túlszaporodott törpeharcsa fajok szelektálására ökológiai halászat kezdődött a Körösök Peresi-holtágán. A szelektáló, ökológiai halászat várhatóan 2019. márciusáig tart. 

A halászat az időjárástól és a körülményektől függően várhatóan 2019. március végéig tart a holtág teljes szakaszán, írja a Körösvidéki Horgász  Egyesületek Szövetsége.

A törpeharcsák gyérítését varsákkal végzik. A varsa olyan hálószerűen készített csapda, melybe a hal egyre szűkülő tölcséres nyíláson át jut be, és a kosárból már nem tud menekülni. Ilyen varsából többet is elhelyeztek a holtágban, ezek jelölése a víz felszínén fehér és sárga színnel történt.

 

Vadregényes a Peresi-holtág

 

A Peresi-holtág a Gyomaendrőd környéki holtági vízterületek óriás tagja, természeti és tájképi értelemben is az alföldi holtágak egyik legszebb, egyes szakaszain felettébb vadregényes eleme.

A rendkívül kanyargós holtág 1872-1894 között mederátvágással keletkezett, a Hármas-Körös jobb parti ármentesített területén helyezkedik el. A holtág a Kárpát-medence harmadik legnagyobb holtág rendszere (27,6 km). Az átlag vízmélység 2,5 m, de vannak ennél jóval mélyebb medervonulatok. A víz őshonos halai a ponty, a süllő, a csuka, a harcsa, a balin és a keszegfélék, továbbá a nem őshonos amur, busa, ezüstkárász és a törpeharcsa.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

 

További programok »

Mezőgazdaság

Támogatásokkal is növelni szeretnék a juh- és kecsketartási kedvet

Augusztus 7-8-án lesznek a bárányhúst népszerűsítő Bárány napok, agrár- és turisztikai szereplőkkel megalakul a Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter, a juhtenyésztők kétféle támogatást is igénybe vehetnek - egyebek közt ezekről volt szó a Juh- és Kecske Terméktanács sajtótájékoztatóján hétfőn Balatonszemesen.
2020. augusztus 4. 17:48
FEL