Haán Lajos történetei egy kötetben

2016. május 24. 14:35 | Horváth Szabolcs

Haán Lajos békéscsabai születésű evangélikus lelkész, helytörténész anekdotáit szerkesztette kötetbe Bakay Péter. A kötet bemutatóját az evangélikus gyülekezeti teremben tartották.

Bakay Péter hosszú ideig maga is békéscsabai evangélikus egyház lelkészeként szolgált, de 2004 óta Tolna megyében él. Ma a Magyarországi Evangélikus Egyház cigánymissziójának felelőse, ilyen irányú tevékenységéért a múlt évben Wallenberg-díjjal tüntették ki. Most azonban a Haán-kötet bemutatására érkezett Békéscsabára.

–  A kötetet nem volt nehéz összeállítani, Haán Lajos evangélikus lelkész és történetíró ugyanis egy nagyon egységes anyagot gyűjtött össze, ráadásul gyöngyírással vetette papírra az anekdotákat. A nevekkel néha meggyűlt a bajom, a latin, tót és német szövegekhez pedig profi fordítókat kellett segítségül hívnom. A kötet illusztrátora Sinkó István, a tipográfusa, pedig Bereznai Miklós volt – mondta el Bakay Péter, akitől azt is megtudtuk, hogy a Haán Lajos által lejegyzettek humoros, tanulságos mesék, amelyek megtörtént eseményeken alapulnak, akkoriban élt szereplőkkel. A történetek zárásaként a csattanók sem maradnak el.

Az evangélikus egyház egyik legnagyobb kerülete akkoriban a Felvidéktől egészen Bácskáig tartó rész volt, az ott elhelyezkedő településekről gyűjtött anekdotákat Haán Lajos – a legtöbb persze Békés megyei településekről, azon belül is Békéscsabáról származik. Emellett számos történet van a kötetben Szavasról, Mezőberényből vagy Tótkomlósról is.

Bakay Péter hozzátette, hogy Dedinszky Gyula a Vidám Csaba című, többszörös kiadást megélt kötetében is olvasható néhány ilyen anekdota, azonban más forrásból merített Dedinszky és másból Haán, aki ráadásul nem csak csabai történeteket jegyzett le.

Ezek is érdekelhetik

FEL