Ha sikerül, mehet a Holdra az első nő

2019. június 16. 14:35 | behir

Megjelent az első költségbecslés a Holdra való visszatérésről. A NASA 2024-ben tervezi az amerikai űrhajósok visszatérését. Ez a jelenlegi terev szerint húsz- és harmincmilliárd dollár közötti összeget emésztene fel.

Ahhoz, hogy ezt kigazdálkodják, 4-6 milliárddal kellene növelni az űrügynökség éves költségvetését – mondta Jim Bridenstine, a NASA főigazgatója a CNN tudósítása szerint. Az új Hold-programot egyébként Artemisnek nevezték el a görög holdistennőről. A projekt két ember holdsétáját tartalmazza, közülük az egyik az első nő lehet, aki a Holdon jár.

Az Artemis végső célja, hogy megalapozza az állandó holdi jelenlétet, és a holdbázis megépítésével és tesztelésével utat nyisson a Mars meghódítása előtt. Bridenstine arról is őszintén beszélt, hogy a program veszélyes, és sok a bizonytalan tényező, így a költség is változhat.

Egyelőre a legnehezebb leküzdendő akadály a törvényhozók meggyőzése. Trump és Mike Pence alelnök ugyan támogatja a holdra szállást, ám a kongresszusban kérdéses a többség. Az 1972-ben zárult első Hold-program, az Apollo teljesen más politikai környezetben valósult meg, és a Szovjetunióval folyó űrverseny sokat segített abban, hogy a NASA megkapja a pénzt.

 

Forrás: HVG 

Ezek is érdekelhetik

FEL