Gyulára látogatott az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke

2022. szeptember 23. 18:04 | behir

Vincze Lóránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatánál járt szeptember 23-án.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta: a FUEN egy európai szervezet, amely a nemzetiségeket fogja össze, illetve képviseli az érdekeiket. Hozzátette: Vincze Lóránt egyrészt egy konferencia miatt érkezett a fürdővárosba, valamint meglátogatta az MROÖ-t, megismerkedett a magyarországi románsággal. A román önkormányzat idén kezdeményezte a felvételét a FUEN-be, amelyre a jövő hét folyamán kerül sor a szervezet berlini kongresszusán.

Vincze Lóránt úgy fogalmazott, Gyula városában és Magyarországon is jó helyzetben vannak a kisebbségek, ugyanis az elmúlt években számos olyan jogosítványt kaptak az önkormányzatok, amelyek korábban nem voltak adottak, illetve mind eszközök az identitás megőrzésének érdekében.

Elmondta azt is, hogy a FUEN a legnagyobb ilyen jellegű szervezet Európában, több mint 105 tagszervezetük van 36 országból. Magyarországról eddig a német és a szlovák önkormányzat szerepelt a tagok között, hozzájuk csatlakoznak jövőhéten a románok.

– A román gimnázium a fókuszpontja a Gyulán élő román közösség életének, hiszen az ott zajló oktatás, valamint az ott tanuló gyermekek bizonyítják, hogy ez egy életerős közösség, amely szeretne megmaradni, amelynek van jövője – mondta Vincze Lóránt.

Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló megerősítette a fontosságát annak, hogy a MROÖ csatlakozzon a FUEN-hez.

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

FEL