Gyulán tartotta kihelyezett ülését az Országos Bírói Tanács

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón elhangzott: a Gyulai Törvényszék munkája elismerésre méltó. 

Gyulán tartotta soron következő kihelyezett ülését az Országos Bírói Tanács. Az ülést záró sajtótájékoztatón a Gyulai Törvényszék elnöke elmondta: a törvényszék megőrizte az időszerűségi mutatókban a vezető pozícióját országos szinten is. Továbbá az Országos Bírói Hivatal elnöke bejelentette a Gyulai Törvényszék elnökhelyettesének a személyét és a bírókat érintő két lépcsőben megvalósuló alapilletmény emelését is.

A Gyulai Törvényszék elnöke dr. Bagdi Árpád Gyula kijelentette: – Jelen pillanatban a Gyulai Törvényszéken a büntetőügyek 67 százaléka befejeződik hat hónapon belül, a polgári ügyeknél ugyanez a szám 87 százalék, míg egy éven belül befejeződik a polgári ügyek 92 százaléka, míg a büntetőügyeknél 95,6 százalék az összes ügynek. Ezek kiemelkedően jó számok. Beszámolt arról is, hogy megállapodást kötött a debreceni és a szegedi egyetemmel arról, hogy kihelyezett kriminológiai szakjogász képzést indítanak Gyulán a jövőben.

Ezt követően az Országos Bírói Tanács elnöke dr. Gerber Tamás méltatta a Gyulai Törvényszék munkáját. Véleménye szerint is elismerésre méltóak az eredmények, amelyeket a Gyulai Törvényszék az utóbbi években elért.- Hallhattunk egy nagyon részletes tájékoztatást a Gyulai Törvényszék elnökétől. A mediációs koordinátorától arról, hogy milyen munka folyik a Gyulai Törvényszéken, milyen eredményekkel büszkélkedhetnek, mik a sikereik, nehézségeik, megoldásra váró problémák és bemutatásra kerültek azok az eredmények, amelyek egyébként országosan is egyedülállóak és elismerésre méltóak a Gyulai Törvényszék részéről.

Azt is elmondta: a bírói tanács és a bírói hivatal erős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Magyarország megfigyelői státust kapott a frankofón igazságügyi tanácsok hálózatában, ami a magyar igazságszolgáltatás sikerekeként értékelhető.

Az Országos Bírói Hivatal elnöke dr. Handó Tünde úgy látja, a Gyulai Törvényszéken mindenki egyenlő bánásmódban részesül. Majd bejelentette az elnökhelyettes személyét. – Csepregi-Matus Éva az, aki július elsejétől kinevezést kap a törvényszéki elnökhelyettesi állás betöltésére. Ez a tisztség hatéves megbízatással tölthető be, egy kitűnő büntetőbíróról van szó, aki 2011-től törvényszéki büntetőügyeket tárgyalt.

A bírósági dolgozók fizetésén is szeretnének javítani. Nem adják fel azt az elképzelést, hogy 27 százalékos illetményalap-emelésre lenne szükség, próbálnak újabb javaslatokat előterjeszteni a kormány számára, valamint egyéb teljesítményértékelésekkel is ösztönzik a kollégákat. Egyelőre annyi biztos, hogy 12 év után október 1-jén öt százalékkal, majd január 1-jén újabb öt százalékkal nő a bírák alapilletménye. 

Megosztás:

Címke: , , , , ,