Gyulán tartott előadást Bálint gazda

2019. május 12. 14:43 | Gyemendi Réka

Előadást tartott Gyulán Bálint gazda a Gyulai Virágok Fesztiválja alkalmából, pénteken. A július 28-án századik életévét betöltő kertészmérnök A közterületek és a családi kertek szerepe a város "zöldítésében" címmel tartotta előadását az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

 

 

A rendezvény vedégét Gyula polgármestere köszöntötte, aki beszédében a város kertészeti múltját is ismertette. Elmondta, hogy a virágok szeretete a régmúltra vezethető vissza, ezt a hozzáállást pedig a gyulai polgárok a mai napig őrzik.  Kiemelte: ennek köszönhető, hogy Gyula egy olyan településsé válhatott, amely évről-évre sorra nyeri a rangos virágosítási díjakat az elmúlt évtizedekben.

– Hiába ültetne ki önkormányzatuk minden évben nagyjából ötvenötezer tő egynyári virágot köztereinkre, ha a gyulai polgárok nem tennék hozzá a saját munkájukat. Ez a példaértékű virágszeretet hívta életre a 2016-ig Gyulai Virágok Vasárnapja nevet viselő, azóta pedig Gyulai Virágok Fesztiválja néven országos ismertségnek örvendő, egész hétvégét felölelő rendezvényt is – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

 

Kép: Fazekas Róbert

 

Bálint György magyar kertészmérnök, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa előadásának elején kiemlete: az Egyesült Nemzetek Szervezete minden évben egy fontos kérdést tűz ki maga elé és ezt adja feladatul a hozzá tartozó országok vezetőinek, népének. Ebben az évben az önellátás fontosságára hívják fel a figyelmet.

– Ez nagyon fontos, hiszen jelenleg a Földnek hét és félmilliárd lakosa van. Az egészségügyi szervezetek fejlődése, az életkor kitolódása, az elevenszülések gyakoriságának növekedése miatt a lakosság tovább növekszik. Ha a statisztikákat nézzük, akkor 2050-re a Föld lakossága eléri a 10 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy ennyi embernek kell napi élelmet biztosítani, annyit, amennyire szüksége van: ez pedig jelenleg hiányzik. Egy másik statisztika szerint évente öt millió gyermek hal meg az éhinség miatt. Mi szerencsére nem igazán tapasztaljuk ezeket a körülményeket, de ha előre tekintünk, akkor látjuk, hogy nekünk is fel kell készülnünk azoknak a nehézségeknek a leküzdésére, amelyekre az ENSZ is felhívja a figyelmet – hangsúlyozta Bálint gazda.

Az előadása folytatásában öt, a témához kapcsolódó kérdést járt körbe, amelyeket Dr. Nagy István agrárgazdasági miniszter fogalmazott meg korábban. Bálint gazda elmondása szerint ezek olyan feladatok, amelyeket minél előbb meg kell valósítani: ilyen például az emberiség termőföldhöz való hozzáállása, amelyen elmondása szerint változtatni kellene.

 

További programok »

FEL