Gyulán is megünnepelték a Magyar Film Napját

2019. április 30. 18:07 | Horváth Szabolcs

Digitálisan felújított, magyar történelmi kalandfilm, romantikus vígjáték, mélyreható beszélgetések, kulisszabejárás és személyes találkozó a hazai filmcsillagokkal: többek közt ezekkel a programokkal várják a filmek szerlemeseit Gyulán, ahol az ország több más pontjához hasonlóan megünneplik a Magyar Film Napját.

 

 

Többek közt a magyar filmtörténet klasszikusát, az Egri Csillagok digitálisan felújított változatát is bemutatják a fürdővárosban. A Gárdonyi Géza könyve alapján készült adaptáció 51 évvel ezelőtt a legnagyobb volumenű hazai filmnek számított mind szereplőszám, mind pedig a kor leghíresebb színészei tekintetében, de a 16. század visszaidézésében is.

– Minden jelenet – ha csak a képileg legizgalmasabbakat nézzük is – a vár ostroma, a csata is óriási élmény volt. Azoknak, akik készítették és a nézőnek is. Nem tudnék kiemelni egyetlen izgalmas, katartikus pillanatot – fogalmazott a film kapcsán Kovács István színművész, aki a főszereplő Bornemissza Gergelyt alakította.

1901-ben mutatták be az első magyar filmet, a Táncot és a Magyar Nemzeti Filmalap ennek tiszteletére hívta életre a Magyar Film Napját. A program részeként a filmrajongók most a kulisszák mögé is bepillanthathattak és testközelből találkozhattak legendás színészekkel is.

– A program első elemeként a digitálisan felújított Egri Csillagokat vetítjük. A filmben játszó színészek közül Konz Gábor, Kovács István és Benkő Péter színművészek tisztelnek meg minket jelenlétükkel, találkoznak a gyerekekkel, a lakosokkal, élményeikről, a forgatásról mesélnek – avatott be a részletekbe a Romis Blokk Media Group producere. Varga Ádám hozzátette: ezt a napot Andy Vajna emlékének is ajánlják, aki meghatározó alakja volt a magyar filmgyártásnak, forgalmazásnak és annak, hogy a nézők visszataláljanak a hazai filmekhez.

 

H.Sz., V.D.

FEL