Több katonai helikopter haladt át Gyula légterében

2020. október 28. 12:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Kedden több gyulai jelezte, hogy katonai helikoptereket láttak a légtérben. A miértekkel kapcsolatban megkerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát.

Egyik olvasónk és családja épp őszi szünetüket töltik otthonukban. Kedden kora délután a belső térben halloták meg a helikopterek hangját.

– A szobában voltunk a testvéreimmel, amikor meghallottuk a zajt. Először megijedtünk, majd kimentünk az udvarra, azután láttuk, hogy 4 helikopter van a légtérben – mondta a behir.hu-nak olvasónk. 

A Honvédelmi Minisztérium azt írta, Gyula fölött amerikai AH-64 (APACHE) típusú katonai helikopterek repültek át, amelyek Debrecenből Aradra tartottak.

Helikopterek a múlt héten is jártak a gyulai, illetve a békéscsabai légtérben, úgy tudjuk, a gépek akkor is Romániába tartottak. 

Érdekesség, hogy október elején Románia, illetve az Amerikai Egyesült Államok 2020 és 2030 közötti időszakra szóló közös védelmi érdekeit és célkitűzéseit rögzítő dokumentumot írt alá, illetve a két ország védelmi minisztere tárgyalt országaik közötti stratégiai partnerség katonai vetületéről, a védelmi együttműködés megerősítésének lehetőségeiről. „Románia támogatja az amerikai katonák rotációs jelenlétét a Fekete-tenger térségében" – mondta a román miniszter, hangsúlyozva, hogy a Románia területén szervezett hadgyakorlatok intenzívebbé tétele részét képezi a NATO keleti szárnyon belüli jelenlétének erősítésére vonatkozó célkitűzésnek – írta a Maszol.ro.

FEL