Gyula: 60 korsónyi sört is elfogyaszthat a pünkösdi király

2023. május 29. 14:32 | Csiffáry Zsuzsanna

Egyedi szolgáltatással találkozhattak a gyulai vár látogatói a pünkösdi hétvégén. A Kerecsényi László Íjász Egyesület tagjai játékos vetélkedőn mérik össze ügyességüket, hogy a győztes a gyulai erődítmény pünkösdi királya legyen.

A 2020-as első próbálkozást követően, tavaly rendeztek pünkösdikirály-választást a gyulai várban. Az eseményre bárki nevezhetett, s ugyanígy az idei megmérettetés is nyitott mindenki előtt. A vár pünkösdi királyát idén is a hagyományőrzéssel foglalkozó gyulai civil közösség, a Kerecsényi László Íjász Egyesület közreműködésével találták meg.

A történelmi íjászat mellett hagyományőrzéssel is foglalkozó közösség tagjaival szombaton, vasárnap és hétfőn is találkozhattak a vár vendégei. A vár legfontosabb történelmi időszakát felidéző hagyományőrök a 16. századi végvári életet jelenítik meg a történelmi épület falai között. 

A várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatójának egy korábbi közlése szerint nincs változás a játék lebonyolításában sem; amellett, hogy jó hangulatú és a közönségnek is szórakoztató játékban gondolkodtak a szervezők, fontosnak tartották azt is, hogy a feladatok kötődjenek a történelmi épület hangulatához, annak múltjához.

– Ennek megfelelően olyan feladatokat állítottak össze, amelyek – legalábbis eszköztárukban – köthetők a 16. századi vitézi élethez – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője kiemelte, hogy minden programjuk esetében fontos szempont a történelmi hitelesség.

A későbbiekben tudósítunk a nyertesről!

Galéria

 

 

További programok »

Gyula

FEL