Gyorshajtókra vadásztak

Hétfőn reggel 6 órakor 24 órás sebességellenőrzésbe kezdett a rendőrség. A Speedmarathon elnevezésű akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a TISPOL kezdeményezéséhez csatlakozva hajtják végre. Hogy hol mérjék az autósok sebességét, abban most az állampolgárok ötleteit is figyelembe vették.

Az átlagosnál is gyakrabban állították meg ma az autósokat a megyében a rendőrök. A sofőrök többsége azonban pozitívan fogadta az ellenőrzést. Az általunk megkérdezettek szerint szükség van ezekre az intézkedésekre a balesetek megelőzése miatt.

Az országos akcióhoz a közlekedők maguk is csatlakozhattak, hiszen állampolgári javaslatokat is figyelembe vettek a rendőrök a helyszínek megválasztásakor. A Mezőgyánon áthaladó alsóbbrendű úton például ritkán mér a traffipax. Korábban nem is volt rá különösebb szükség, hiszen a kátyúkkal teli szakaszon egyébként sem hajtottak gyorsan az autósok. Mióta azonban felújították az utat, érezhetően felbátorodtak a sofőrök. Egy, a környéken többször járó újságíró ezt látva döntött úgy, hogy javasolja a helyszínt a Speedmarathonra. Licska Balázs úgy tapasztalta, a megengedett 90 kilométer per óra helyett akár 150-nel is hajtanak itt egyesek, ezért gondolta, hogy érdemes lenne ezen a területen mérni és ellenőrizni a sebességhatárok betartását.

13 ötlet érkezett összesen a megyében a sebességellenőrzések helyszíneire. Ezen a napon egyébként 48 ponton, összesen 89 alkalommal mérték a békési rendőrök az autósok sebességét. Pelleg József rendőr alezredes, rendőrségi főtanácsos, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője elmondta, az a tapasztalatuk, hogy szemfülesek a közlekedők, és észreveszik azokat a helyeket, ahol mások nem tartják be a sebességhatárokat. Hozzátette, a hatóság az ilyen javasolt helyszíneken tartott ellenőrzésekkel igyekszik segíteni a közlekedésbiztonság fokozását.

A szakemberek tapasztalata az, hogy a sebességellenőrzéseknek elsősorban visszatartó ereje van. De már ez is tekinthető eredménynek, a statisztikák szerint ugyanis minden harmadik baleset fő okozója a gyorshajtás.

Megosztás:

Címke: , , , , , , ,