György István: A magyar oltási stratégia világviszonylatban is kiválóan működött

2021. május 28. 13:28 | D. Nagy Bence

Fokozatosan épülhet vissza a korlátozásmentes életünk.

 

– December 26-án érkeztek meg az első vakcinák Magyarországra, amellyek az egészségügyben dolgozók oltása kezdődött meg. Őket a bentlakásos szociális intézményekben élők és dolgozók követték – kezdte a hazai oltási programmal kapcsolatos visszatekintését György István az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A területi közigazgatásért felelős államtitkár kiemelte: 2021. február 4-én alakult meg az operatív törzs országos oltási munkacsoportja, ezt a megyei oltási munkacsoport megalakulása követte a megyei védelmi bizottságokkal.

Az államtitkár ismertette, hogy 2021. március 8-án értük el az 1 millió beoltottat, március 31-én a 2 milliót, április 13-án a 3 milliót, április 30-án a 4 milliót, május 22-én pedig átléptük a 5 millió főt.

– Kijelenthetjük, hogy a magyar oltási stratégia világviszonylatban is kiválóan működött. A magas átoltottság miatt hazánk az uniós átlaghoz képest hetekkel korábban megkezdhette az újranyitást – fogalmazott az országos oltási munkacsoport vezetője.

A tájékoztatón elhangzott, hogy 5 millió 84 ezer 642 fő már megkapta az első oltását, 3 millió 445 ezer 556-an pedig második

– Nagyon közel járunk ahhoz, hogy mindenki, aki eddig igényelte, be legyen oltva. Még félmillióan vannak olyan regisztráltak, akik nem vették fel az oltást, őket is kérjük, hogy foglaljanak időpontot, emellett pedig sms-ben is értesítjük őket – hívta fel a figyelmet György István. Hozzátette, hogy bár a harmadik hullám már mögöttünk van, de a vírus – többek között az indiai mutáns formájában is – még jelen van Magyarországon is.

Az államtitkár ismertette, hogy jelenleg az online időpontfoglalás alkalmával három lehetőség közül lehet választani. A Pfizer, a Sinopharm, valamint a Szputnyik oltóanyagi állnak a jelentkezők rendelkezésére. A kórházi oltópontok továbbra is folyamatosan működnek, a háziorvosi praxisokban pedig a fenti három vakcina mellett Janssennel is oltanak.

– Ne bízzanak a nyájimmunitásban, hiszen mindenki máshogyan reagál a vírusra. Biztonságot az oltás felvétele jelent! – hangsúlyozta György István. Mint mondta, az oltópontokon és a háziorvosi praxisokon túl az oltóbuszokon is elérhetők a vakcinák. Eddig mintegy 24 ezer fő kapott már oltást azokon a településeken, amelyeket a buszok felkerestek. 

Elhangzott, hogy kedden 334 ezer Pfizer, csütörtökön 280 ezer AstraZeneca, illetve 608 ezer 400 második körös Moderna-vakcina érkezett Magyarországra.

 

Az enyhítés többek között a lakosság együttműködésének és türelmének eredménye

 

– Fokozatosan, lépcsőzetesen visszaépül a korlázotásmentes életünk, ebben nagy szerepet kap a védettségi igazolvány megszerzése – kezdte összefoglalóját Kiss Róbert rendőr alezredes.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a különböző területeket érintő szabályozásokról is beszélt.

– A zenés-táncos rendezvényeken – ahol rendszeres vagy meghatározott időben élő adás zajlik – életkorra tekintet nélkül kizárólag védett személy vehet részt. Védettnek minősül az, akik 6 hónapon belül esett át a koronavírus fertőzésen vagy már beoltották és rendelkezik védettségi igazolvánnyal – ismertette az alezredes.

Családi magánrendezvények: lakodalmon egy időben 200 fő vehet részt, más jellegű rendezvényen 50 fő lehet jelen. Ezeken az alkalmakon a zeneszolgáltaáts megengedet. A vendéglátóüzletben tartott családi rendezvények esetében az azokra vonatkozó szabályok érvényesek.

– Ha a gyűlésen 500 főnél kevesebben vannak jelen akkor a nem védett személyek is részt vehetnek, ennél több fős rendezvények csak a védett személyek – emelte ki Kiss Róbert a gyülekezésre vonatkozotó szabályokat. Hozzátette, hogy spontán gyűlés megtartására, az azon való részvételre még nincs lehetőség.

Az alezredes úgy fogalmazott, hogy a lakosság együttműködésének és türelmének eredményeként léphettek érvénybe az enyhítések.

 

Két indiai mutánssal fertőzött személyt azonosítottak Magyarországon

 

– A fegyelmezettségnek, az oltások felvételének és a védelmi intézkedéseknek hála lecsengőben van a harmadik hullám hazánkban – fogalmazott Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy javuló tendencia mutatkozik: jelenleg összesen 999 fertőzött van kórházban, közülük 121-en lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos ismételten az egyéni védelemre hívta fel a hangsúlyt.

– Nem lehet tudni, hogy kinél hogyan jelentkezik a betegség, de ha a saját szervezetünket megvédjük, biztonságban érezhetjük magunkat és biztonságban tudhatjuk környezetünket is – emelte ki a szakember. Mint mondta, az elmúlt, huszadik heti adatok kedvezőbbek, mint az azt megelőzőek: a 20. héten országosan 39 százalékos csökkenést mértek a fertőzöttség tekintetében. A fertőzöttek átlagéletkora 42 év volt, 54 százalékuk nő.

Mülle Cecília ismertette, hogy hazánkban már két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak.

– Egyikük már meggyógyult, mert enyhe tünetekkel zajlott nála a betegség, a másik személy még kórházban van, de nem volt szüksége lélegeztetőgépre. Az érintettek egyike sem járt külföldön, nem tudni, hogyan fertőződtek meg – ismertette a tiszti főorvos. Hangsúlyozta, hogy ez nem szolgált meglepetésként, ugyanis a vírus nem ismer országhatárokat, illetve a magas reprodukciós ráta miatt egyébként sem lehet tudni az esetek döntő többségében, hogy a fertőzés hogyan terjed.

Müller Cecília az indiai variánssal szembeni védekezés arról is beszámolt, hogy egyre több publikáció írja le, miszerint a jelenleg használatos oltóanyagok védelmet adnak az új mutánssal szemben is. 

A tiszti főorvos a környezetegészségügyi adatokat is ismertette.

– Országos átlagban a minták többségében jelentősen csökkenő, tehát alacsony koncentráció mérhető a szennyvízekben. Ez a szint azért is fontos, mert a koronavírus örökítőanyag mértéke prognosztizáló erejű, tehát előrevetíti a fertőzőttség mértékét – fogalmazott a szakember.

További programok »

FEL